Na svečanoj akademiji, koja će početi u 20.00 časova, besjediće NJegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković i predstavnici Vlade Srpske, rečeno je u opštini Novo Goražde.

Svečanosti će prisustvovati akademik Matija Bećković, režiser Emir Kusturica i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić.

U programu akademije, između ostalih, učestvovaće Srpsko prosvjetno društvo “Sloga” iz Sarajeva, vokalni ansambl Mitropolije dabrobosanske “Isidor Bajić” i braća Teofilović.

Organizatori akademije su Mitropolija dabrobosanska i opština Novo Goražde, uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Duhovnoj akademiji će prethoditi večernje bogosluženje u Hramu Svetog Georgija, koje će početi u 19.00 časova.

Prije pet vijekova, od 1519. godine, u crkvi koju je podigao Herceg Stefan Vukčić Kosača 1446. godine u Donjoj Sopotnici kod Goražda, počela je da radi štamparija Božidara LJubavića Goraždanina i njegovih sinova Đurađa i Teodora.

Bila je to prva ćirilična štamparija na prostoru današnje BiH i druga na Balkanu.

Štamparija u Donjoj Sopotnici radila je od 1519. do 1523. godine i u tom periodu objavljene su tri knjige bogoslužbenog karaktera: Liturgija /Služabnik/ 1519, Psaltir sa posledovanjem 1521. godine i Molitvenik /Trebnik/ 1523. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime