Nakon performansa Grete Tunberg, aktiviste za klimatske promjene iz Švedske koja je u toku govora u zgradi UN rekla da su joj svjetski lideri “ukrali djetinjstvo”, Pavezi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju djeca iz osnovne škole u srpskoj enklavi na Kosovu, koji žive, kako je objasnio, u oronulim kućama okruženi mržnjom onih koji bi željeli da ih otjeraju sa njihove zemlje.

“Draga Greta, blago tebi jer kada zaplačeš, slušaju te moćni ljudi u svijetu, blago tebi da te primaju u UN. Blago tebi jer možeš da putuješ brodovima i prelaziš mora. Blago tebi kad možeš da plačeš i kažeš, ‘ukrali ste mi djetinjstvo’, ali to su prazne riječi. Blago onima koji žele da vjeruju ‘u nešto’ i saosjećaju se sa vama aktivistima”, naveo je Pavezi.

 

Italijanski humanitarac je naglasio da su djeca u srpskoj enklavi nasmijana, dok u rukama drže kao poklon sveske koje vrijede pola dolara, prenijela je ATV.

“Jer, draga Greta, dok ti okrećeš svijet naglavačke, tvoji vršnjaci na Kosovu ne mogu da izađu iz enklava i nemaju vremena da u UN govore o klimi, jer im je briga šta će da pojedu prije nego što odu na spavanja, jer su im najmoćnije članice UN 1999. godine bombardovale njihove kuće i ubijale roditelje”, poručio je Pavezi Greti.

Odbornik Lige Stefano Pavezi godinama obilazi južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju u okviru humanitarnih aktivnosti pomoći ugroženim Srbima u enklavama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime