– Zna on čija čizma je vjekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu – istakao je Kusturica za Srnu komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka Kristijana Šmita.

Stiješnjeni između tradicije i modernizma u BiH, istakao je Kusturica, Bošnjaci Muslimani grade multietničko muslimansko društvo a njihovi pogledi su uprti u Brisel, iako gotovo čitav islamski svijet, Arapska liga, učestvuje u stvaranju novog “Briks” poretka kojeg čini preko 80 odsto svjetske populacije.

– Јedan od tih preko 80 odsto je i Milorad Dodik. I nije sa Bliskog Istoka ili Arapske lige. Tu je na pragu Evrope. Gdje su oduvijek smjenjivana carstva. Istočna i Zapadna i gdje je njegov narod bio najveći stradalnik. On ne želi da se to nastavi. Tu je nepremostiva razlika između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića. Predsjednik Republike Srpske vidi da je najveća i najvažnija zemlja svijeta vođena rukom korumpiranog Predsjednika-Dementora i da su oni uvijek bili svima uzor, ali sada više ne mogu biti. U isto vrijeme Bećirević se rukovodi dubokoumnom politikomi “veži konja đe ti aga kaže” –  naglasio je profesor Kusturica.

On je pojasnio da kompas Milorada Dodika upravo pokazuje gdje se stvara budućnost, i čini sve da ostane kandidat za uskakanje u voz koji će njegove unuke i djecu Srpske povesti u bolji i pravedniji život.

– Zašto ne povjerovati da je tako. Pa bilo je u dva svjetska rata isto, zna se ko je na čijem vozu bio, po kojoj logici se to neće desiti i treći put u predskozorje Trećeg /ne daj Bože rata/ – rekao je Kusturica.

On je podsjetio da SAD nikada nisu imale klasične kolonije, ali učestvuju u odbrani neokolonijalnog recepta u čitavom svijetu.

– BiH je stari klijent Njemačke ili Austrije pa je tako i njena sudbina, po receptu Henrija Kisindžera zapravo “Neoaustrougarska kolonija”. Što nije dovršio Kalaj dovršiće Šmit?! Misle mnogi građanisti. Neće, jer je novi svijet na vidiku, težak je put do njega a granice tog svijeta su zakoni koje nameću šarlatani, avanturisti, zvanični i nezvanični, od nadurenih Engleza /ne volim im rijet/ do nezvaničnog Šmita zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Dodika “jer nije slušao”! – ukazao je Kusturica.

On je naglasio da se tom optužnicom ne može dokazati ništa.

– Ako treba i na sud ići, ićićemo, ali će važnije biti da se svi raspoloživi resursi Republike Srpske, ljudski, intelektualni, ili njen najveći dio stave na raspolaganje Dodiku, jer sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti ili izdati njegove političke ciljeve, a njegova hrabrost kao da nas upućuje na novu stranicu istorije – “…ako si svez’o konja gdje ti aga kaže, ti mu lijepo pokidaj lance, neka uživa u slobodi…” – poručio je Kusturica.