Govoreći o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo zbog “nesprovođenja odluka visokog predstavnika”, Ković je ocijenio da je taj čin još jedan dokaz nepostojanja pravne države u BiH gdje je na djelu kolonijalni režim umjesto vladavine prava i poštovanja volje građana koji su glasali za Dodika.

“U tom kolonijalnom režimu neko ko se ne nalazi legalno na poziciji koju zauzima, a to je građanin Šmit, donosi arbitrarne odluke u skladu sa interesima onih koji bi da upravljaju BiH”, rekao je Ković.Mazalica za ATV: Optužnica politički instruisana

Prema njegovoj ocjeni, sadašnja situacija u BiH podsjeća na kolonijalno stanje u Africi, Aziji i na dijelovim Balkana koje je u 19. vijeku kontrolisala Austrougarska.

“To podsjeća na režim koji je u BiH uspostavljen od 1878. do 1918. godine i to je kolonijalni režim koji je Austrougarska pravila u tim zemljama”, rekao je Ković koji je istoričar.

Komentarišući Dodikovu poruku da iza optužnice stoji američki ambasador Majkl Marfi i njegova saznanja da su iz Ambasade SAD u BiH cijeli dan uzalud tražili podršku evropskih kancelarija i da je dvoje tužilaca odbilo da se bavi tim predmetom, Ković je ocijenio da je to još jedan dokaz da sudovi u BiH ne funkcionišu i da sudska vlast nije nezavisna od izvršne.Karan: Građanin Šmit, Sud i Tužilaštvo BiH – rušitelji BiH

“Osim toga, na tlu BiH se pokazuje da Njemačka pristaje da izvršava naloge Anglosaksonaca, prije svih SAD. Zato se u Berlinu mora postaviti pitanje – da li je to u u interesu građana Njemačke, kao i da li je to slučaj sa onim što Njemačka radi i u Ukrajini”, smatra Ković.

Međutim, kako ukazuje Ković, neki kažu da Njemačka ipak zna šta radi i da, kao i u Ukrajini, i u BiH pokušava da opere savjest za svoju ulogu ne samo devedesetih godina prošlog vijeka u procesu razbijanja Jugoslavije, već i u Drugom i u Prvom svjetskom ratu.

“Upravo je Njemačka zahvaljujući djelima građanina Šmita došla u poziciju da bude sprovodilac nečega što ne može da joj donese popularnost na prostoru Jugoistočne Evrope, a najmanje u srpskim zemljama. Svakako treba postaviti pitanje da li je to nešto što služi dobru građana Njemačke”, rekao je Ković.Stevandić za ATV: Optužnica protiv Dodika i Lukića udar na ustavni poredak Srpske i BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.