Komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podignulo protiv Dodika zbog “nesprovođenja odluka visokog predstavnika”, Plavšićeva je ukazala da taj isti visoki predstavnik nije legalno izabran, što pokazuje da moćnici koji odlučuju o BiH idu na potpuno cijepanje Dejtonskog sporazuma, što ne može donijeti dobro nikome u BiH.

– Republika Srpska mora energično da odgovori na ovo pravno nasilje i nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Došlo je vrijeme da mora da se lupi šakom o sto. To je trebalo učiniti u startu i sasjeći to u korijenu čim su Amerikanci i ostali počeli da govore o duhu Dejtona, otvarajući protor da međunarodnim sporazumom mlatara kako ko hoće, što je nedopustivo – rekla je Srni Plavšićeva.

Ona tvrdi da je svojevremeno izbacila članove delegacije SAD koji su joj tražili da Srpska mora da se ponaša u skladu sa duhom Dejtona, ali da je derogiranje Dejtonskog sporazuma nastavljeno do danas, kada doživljava vrhunac.

– Trebalo je da to presječemo ranije, jer se Dejton cijepao kao što se para ženska čarapa. Ali, nikada nije kasno da se reaguje kako treba. Mora da se nastupa energično, ali treba biti smiren i hladan kao špricer u zastupanju svojih pozicija. Nephodno je biti mudar i nipošto ne padati u vatru, a Amerikancima stalno treba isticati da je Dejton dobar dokument i da su ga oni donijeli, ali ih i pitati zašto ga sada ruše – rekla je Plavšićeva.

Ona smatra da je Dodik u pravu kada kaže da optužnicom Tužilaštva BiH nije napadnut on lično nego institucija predsjednika Republike Srpske, kao i da je time napadnuto čitavo društvo.

– Tu nema dileme i zato se Srpska mora suprostaviti tome. Odgovor mora da bude odlučan i energičan, a u isto vrijeme potpuno racionalan i smiren. Isto tako, jasno je da se Srpska najbolje brani dosljednim zalaganjem za izvorni Dejtonski sporazum, koji je optimalan za sve narode u BiH, a ne samo za Srbe – zaključila je Plavšićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.