Foto: Sputnik / Aleksandar Milačić

Danilovgradska, nikšićka i gusinjska filijala Uprave za nekretnine dostavile su Upravi za imovinu Crne Gore listove nepokretnosti za vjerske objekte u tim opštinama, potvrđeno je za list “Pobjeda” koji je u vlasništvu crnogorske Vlade.

Kako je saopštio direktor Uprave za imovinu Crne Gore Blažo Šaranović, jedino još nije utvrđeno da li su dostavljeni upisi za svaki vjerski objekat na teritoriji pomenutih gradova – a među kojima, između ostalog, spadaju i Manstir Ostrog i Ždrebaonik.

“Mi smo, pošto je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica stupio na snagu 8. januara, shodno našim obavezama, 27. januara uputili dopis Upravi za nekretnine da dostave dokumentaciju o upisima svih vjerskih zajednica. Smatram da bi po našem zahtjevu trebalo postupiti u najkraćem roku, ali su za sada jedino reagovale područne jedinice Danilovgrad, Nikšić i Gusinje”, kazao je Šaranović.

Direktor crnogorske Uprave za imovinu je takođe precizirao i da je organ na čijem je čelu, formirao – centralnu popisnu komisiju koja će neposrednim uvidom uraditi kontrolu prikupljene dokumentacije.

„Komisija je podijeljena na tri regije – sjever, centralni i južni dio. Za svaki upis za koji se nesporno, na osnovu dokumentacije koju dobijemo, utvrdi da je riječ o državnoj imovini podnijećemo zahtjev da se u skladu sa Zakonom knjiži na državu. Uprava za nekretnine je dužna da donese takvo rešenje i odluku po našem zahtjevu”, kazao je Šaranović

Priprema za otimanje imovine SPC

Komenatrišući ovakvu akciju državnih organa Crne Gore, nekadašnji ministar pravde i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć, za Sputnjik je rekao da oni u tehničkom smislu ne rade ništa specijalno što ne bi mogao svako koga interesuje imovina i ko zna njene osnovne podatke.

Međutim, kako se sve odvija u kriznom trenutku kada se vlast u Crnoj Gori odlučila da ne čeka početak najavljenog ekspertkog dijaloga između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, ovaj ugledni pravnik dodaje da to najvjerovatnije znači da je sva priča zvanične Pogorice o kompromisima povodom zakona o slobodi vejroispovjesti „prilično problematična“.

„Moje mišljenje je da vlast vrši pripreme i skuplja informacije o svim vjerskim objektima i da se pripremaju da krenu u postupak primjene zakona. Odnosno, u mojoj interpretaciji – otimanja imovine pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, decidan je bio Šoć za Sputnjik.

Povećava se pritisak na crkvu

Podsjetimo, ovim činom državni organi Crne Gore su po opštim ocjenama već krenuli u sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti uprkos sve masovnijim protestnim litijama koje okupljaju rekordan broj građana. Među državnim organima koji vrše prtisak na SPC ubraja se i Poreska uprava, čiji je direktor Miomir Mugoša prije nekoliko dana saopštio da je procjena da Mitropolija crnogorsko-primorska ima ukupni dug koji je višemilionski.

On je najavio da će dug biti naplaćen ako bude neophodno prinudno – „ne od vjerskih objekata već od nekretnina kojima Mitropolija crnogorsko-primorska raspolaže na atraktivnim lokacijama“.