Trišić Babić je istakla da se očekuje da se predsjedavajući Predjedništva BiH Milorad Dodik naredne sedmice tokom posjete Briselu sastane sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i evropskim komesarom za pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Ona je navela da će članovi Predsjedništva na tim sastancima u Briselu prenijeti da su odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika završeni i da će i Direkcija za evropske integracije u sklopu mehanizma koordinacije veoma brzo završiti tehnički dio da bi ti odgovori zvanično mogli biti dostavljeni Briselu.

– S obzirom na to, da su ove godine izbori za Evropski parlament, najvažnije je da će Predsjedništvo svojom posjetom i na sastancima demonstrirati opredijeljenost BiH da ide prema EU, kao i cijeli zapadni Balkan, i što će očekivati da se u narednom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije prema BiH odnose pošteno i na isti način kako su se odnosili prema Crnoj Gori i Srbiji u trenutku dodjeljivanja statusa kandidata i počinjanja pregovora – precizirala je Trišić Babić.

Ona je dodala da se to odnosi na to da se od BiH ne traži ništa više, a ni manje što se do sad nije tražilo od ostalih zemalja.

– Svih ovih godina bili smo svjedoci da, kad god se BiH eventualno približila nekom traženju kandidatskog statusa, dobijali smo nekakve uslove koji u tom trenutku nisu imali veze sa procesom, od policijske reforme, do Sejdić-Finci i tu smo izgubili vrijeme koje nam sada i te kako nedostaje – objasnila je ona.

Trišić Babić je napomenula da će u Briselu sigurno pitati predsjedavajućeg Predsjedništva i ostale članove zbog čega je došlo do zastoja u implementaciji izborne volje građana i zašto još nije formirana vlast na nivou zajedničkih institucija, zašto nije formiran Savjet ministara.

– I tu će predsjedavajući, kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, iznijeti svoje mišljenje i neslaganje sa uslovljavanjem izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara sa pitanjima koja nikad nisu bila na stolu kao uslov da se formira Savjet ministara – rekla je Babićeva.

Ona je istakla da je ovo prvi put u dejtonskoj BiH da članova Predsjedništva BiH izaberu Brisel za svoju prvu posjetu, koja je najavljena za narednu sedmicu.

Prema njenim riječima, ovo je prva zajednička posjeta članova Predsjedništva BiH i samim tim je jasan znak da je glavna spoljnopolitička orijentacija BiH članstvo u EU.

Kada je riječ o odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika, istakla je da je Republika Srpska završila svoju proceduru, dok je u FBiH bio problem u tri kantona zbog poglavlja 26, jer se nisu mogli usaglasiti odgovori na pitanja koja se odnose na obrazovanje, ali je i to završeno.

– Najviše su se čekali odgovori iz FBiH – kaže Trišić Babić.

Ona je napomenula da se predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić nije agilnije pokazao znajući koliko je bitno da odgovori budu odštampani i završeni u ovom trenutku zbog izbora u evropskom parlamentu, te kao neko ko rukovodi tim procesom nije pokušao da to ubrza i nađe konsenzus među svim učesnicima mehanizma koordinacije.

– Izjave su divne, krasne, ali situacija na terenu nije bila takva. Trebalo je da se uložu i energije i da se odgovori na dodatna pitanja tehnički završe – rekla je Trišić Babić.