Foto: RTRS

Sa 800 hiljada maraka Srbija će pomoći Mrkonjić Gradu, a dodatna sredstva biće dodijeljena i okolnim opštinama. 

Uz poruke jedinstva, to je i ključni rezultat Vučićeve posjete ovoj opštini, u kojoj mu je domaćin bila predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Prva adresa predsjednika Srbije u posjeti Srpskoj bila – Gimnazija i Mašinska škola. Gost je stigao na vrijeme i prvo posjetio dvije škole smještene u istom objektu.

– Naša pomoć ovoj školi iznosiće oko 600 hiljada evra i moći ćete za ovu školu da kupite tu CNC mašinu koja je mnogo važna – istakao je predsjednik Srbije.

Nakon obilaska učionica i biblioteke, Vučić se s domaćinima uputio u centar opštine.

Odatle poruka – da je zahvaljujući i pomoći Srbije, Mrkonjić – grad stradalnik, danas mjesto sa perspektivom.

– Ovo je znak i našeg jedinstva, naše dobre saradnje. Ovo je znak da Srbija stoji zajedno uz Republiku Srpsku, i uvijek i kad su teška vremena, ali i onda kada treba podijeliti radost – istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Srpske.

– Moramo ostati jedinstevni kao što i jesmo sada u nastojanju da zajedno sa Srbijom nesmetano, ne na štetu bilo koga drugog i ne ugrožavajući ni drugog ni druačijeg, afirmišemo naša prava. Ne smijemo da oklijevamo u tom pogledu – kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

– Mi možemo da živimo u različitim državama. Ali, mi smo jedan narod, mi nismo bratski narodi, mi smo jedan narod gdje god da živimo. Nema razlike između Srbina u Pirotu i Mrkonjić Gradu, između Srbina u Banjaluci i u Beogradu – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanku, koji je i ključni dio Vučićeve posjete Mrkonjić Gradu, predsjednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima instuticija, privrednicima i nevladinim organizacijama.

Uz 600 hiljada maraka za dvije srednje škole, Srbija je najavila i 200 hiljada maraka za Dom zdravlja i nabavku mamografa, ali i ozbiljnu podršku privredi.

– Ustanovljeni su danas i principi pomoći privrednicima i drago mi je što se to desilo u Mrkonjić Gadu. Predlažem da Mrkonjić Grad bude pilot projekat opština jer mi takav sistem podrške imamo još od 2004. godine – pojasnila je Divna Aničić, načelnica opštine Mrkonjić Grad.

Ideja je da se putem garantnog fonda subvencionišu privrednici kojima su potrebni krediti za kapitalna ulaganja, a koja bi dijelom bespovratnim sredstvima, pokrivao garantni fond.

Prve su najave da bi za tu namjenu moglo da bude izdvojeno i do pet miliona maraka.

– Kad uzimate nove mašine onda ćete da povećavate plate, posebno kada imate podršku za to. Onda ćete da pratite svjetske trendove, onda ćete da zapošljavate više ljudi. A to znači napredak Republike Srpske – dodao je Vučić.

Podrška Srbije, kako je objasnio Vučić, koji je od danas i počasni građanin Mrkonjić Grada, proizilazi iz potrebe za zadržavanjem naroda na njegovom matičnom prostoru.

Na toj inicijativi, ali i podršci svakoj opštini, zahvalni su nosioci vlasti u Srpskoj.

– Smatram da Republika Srpska razvijajući se u budućnosti može da se oslanja na Srbiju i zadovoljni smo zbog toga. Naravno da ne možemo ići istim korakom, jer nemamo ni iste mehanizme ni iste resurse – istakla je Cvijanovićeva.

– Prije nekoliko godina, kad sam god nešto govorio o odnosima Srbije i Republike Srpske svi su me pitali šta je to konkretno. Danas me više niko ne pita šta je to konkretno jer ima toliko projekata – zaključio je Dodik.

Uz Mrkonjić Grad, pomoć Srbije i okolnim opštinama. Tako bi Šipovo i Ribnik trebalo da dobiju po 100 hiljada maraka za prioritetne projekte, a Јezero 80 hiljada za izgradnju vrtića.

Kupres u Srpskoj trebalo da dobije sredstva za nabavku mini-busa.