Dodik je poručio da stradanja i žrtve trajno obavezuju da se čuva, gradi i jača Republika Srpska i njene institucije.

“Povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdana, svim borcima Republike Srpske i porodicama poginulih i nestalih boraca upućujem najiskrenije čestitke”, navodi predsjednik Dodik.

On je istakao da je krsna slava u tradiciji srpskog pravoslavnog naroda sazdana od uzvišenih i plemenitih osjećanja posvećenih miru, slobodi i zajedništvu, kao što je bila borba i herojski put boraca Republike Srpske u proteklom otadžbinskom ratu.

“Posebna pažnja mora biti usmjerena na poboljšanje položaja boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, što se kroz dijalog sa Boračkom organizacijom kontinuirano odvija. Želim vam da krsnu slavu proslavite u dobrom zdravlju, miru i zajedništvu, kako i nalaže tradicija i običaji našeg naroda. Neka vam je srećno i blagosloveno”, navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdana uputila čestitku njenom predsjedniku Milomiru Savčiću, u kojoj je istakla da su uloga i značaj koju su borci imali u stvaranju i očuvanju Srpske nemjerljivi.

Cvijanovićeva je navela da im se zbog toga duguje vječna zahvalnost i poštovanje.

“U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, Vama i svim članovima BORS-a upućujem najiskrenije čestitke povodom obilježavanja Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije. Njihova žrtva sve nas obavezuje da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku”, navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je naglasila da očuvanje Republike Srpske i zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u njenom stvaranju ostaje trajna obaveza i opredjeljenje institucija Srpske.

Ona je poručila da će Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Boračkom organizacijom, nastaviti da daje puni doprinos u rješavanju problema boračkih kategorija, kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

“Sa željom da krsnu slavu dočekate u miru i dobrom zdravlju, svim članovima BORS-a želim napredak, ličnu i porodičnu sreću”, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je u ime Narodne skupštine i svoje ime, Krsnu slavu Mitrovdan Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

“Povodom svečane proslave, svim borcima Republike Srpske želim da odam priznanje za najveće zasluge u stvaranju i odbrani Republike Srpske i odbrani interesa srpskog naroda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovo je prilika da se sjetimo i odamo priznanje i zahvalnost svim herojima koji su za Republiku Srpsku dali živote i da ukažemo na važnost i značaj poboljšanja materijalnog statusa boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida”, napisao je predsjednik Čubrilović u čestitki upućenoj predsjedniku BORS-a generalu Milomiru Savčiću.

On je istakao da će Republika Srpska i njene institucije i dalje sistemski i organizovano da vode računa o svim pripadnicima boračkih kategorija.

“Uvjeren sam da će i nova Vlada Republike Srpske i novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske nastaviti da donose zakone i stvaravaju uslove za rješavanje svih boračkih pitanja radi poboljšanja kvaliteta njihovog života”, napisao je predsjednik Čubrilović u čestitki BORS-u.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je danas članovima i predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću krsnu slavu – Mitrovdan, te izrazio uvjerenje da će institucije Srpske i ova organizacija nastaviti da zajedno rade na rješavanju svih pitanja boračke populacije i poboljšanju njihovog položaja.

Đokić je istakao da su značaj i uloga koju su borci imali u stvaranju i očuvanju Republike Srpske nemjerljiva, zbog čega im društvo duguje vječnu zahvalnost i poštovanje.

“Njihova žrtva nas obavezuje da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku”, naglasio je Đokić.

On je dodao da je krsna slava još jedna prilika da se borcima Republike Srpske oda priznanje za velike zasluge u očuvanju Srpske i odbrani slobode srpskog naroda u BiH u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Generacije koje danas žive u miru moraju znati da su borci u proteklom ratu odbranili Republiku Srpsku i sačuvali srpski narod”, naveo je Đokić u čestitki koju je uputio u svoje i ime Socijalističke partije.