Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanovićistakla je da su svakom društvu potrebni slobodni, profesionalni i nezavisni mediji, koji poštuju tradicionalne novinarske vrijednosti i čije je izvještavanje zasnovano na provjerenim činjenicama.

– Institucije Republike Srpske i ubuduće će, u okviru nadležnosti, omogućavati što veći stepen medijskih sloboda, da bi medijski radnici svoj odgovoran posao obavljali sa što manje prepreka i poteškoća – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je obilježavanje 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija prilika da se ukaže na značaj osnovnih principa slobode medija, kao i njihove uloge u jačanju demokratskih principa.

– Јoš jednom koristim priliku da vam čestitam Međunarodni dan slobode medija i poželim bolji profesionalni i lični standard, uspješan rad i dobro zdravlje – navodi Cvijanovićeva u čestitki.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je, u čestitki da Vlada Srpske podržava profesionalno, objektivno i nepristrasno izvještavanje s ciljem vjerodostojnog informisanja građana.

– Sloboda medija je temelj svakog demokratskog i naprednog društva, a obilježavanjem ovog dana skreće se pažnja na značaj novinarske profesije, kao i na važnost razvoja profesionalnih standarda i kodeksa novinarstva – naglasio je Višković.

Višković je čestitku uputio novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara Republike Srpske i poželio mnogo profesionalnog i ličnog uspjeha, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodikčestitao je novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, izrazivši želju da mediji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao i da njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine.

– Međunarodni dan slobode medija je prilika da se još jednom ukaže na činjenicu da su slobodni i odgovorni mediji veoma značajni za svako savremeno i demokratsko društvo – istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su u BiH stvoreni uslovi za rad svih medija, te da će profesionalno novinarstvo imati uvijek punu podršku društva, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Generalna skupština UN 1993. godine proglasila je 3. maj za Međunarodni dan slobode medija da bi podigla svijest država članica UN-a o važnosti medijskih sloboda.