Nova.rs je prethodno objavila vest da je patrijarh preminuo, na VMC Karaburma, gde se lečio od koronavirusa. Za Nova.rs ovo je potvrdilo nekoliko nezavisnih izvora – izvori iz SPC, među njima i jedan vladika, kao i izvori bliski lekarima na VMC, gde se patrijarh leči već dve nedelje.

Nova.rs je, i pored nekoliko potvrda o smrti patrijarha, koja se dogodila oko podneva danas, odlučila da se drži zvanične verzije iz poštovanja prema SPC i vernicima.

Nekoliko medija bliskih vlasti – Novosti.rs, Republika.rs, Informer.rs i Objektiv.rs – takođe su pustili i pušovali vest o smrti patrijarha, posle čega su je brže-bolje povukli i naveli da je u teškom stanju.

Srpska pravoslavna crkva je danas oko 14.30 demantovala da je patrijarh umro.

“Povodom lažnih vesti o navodnom upokojenju Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, obaveštavamo javnost da je, prema zvaničnom izveštaju konzilijuma lekara koji se stara o zdravlju patrijarha, njegovo stanje neizmenjeno u odnosu na izveštaj koji smo jutros objavili”, saopštili su iz SPC.

Dodaju da “smatraju neodgovornim i nemoralnim ovakvo lažno izveštavanje i svesno obmanjivanje i uznemiravanje javnosti, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti, kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati”.

Ranije tokom dana, Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja,  koji se u kovid bolnici Karaburma lečio od posledica zaraze koronavirusom, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Foto: Printscreen; Novosti

“Došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i na dalje izveštavana” saopštila je SPC.

Izvor “Nove” iz SPC i posle povlačenja ostao je pri informaciji koju je dao, a koja je, kako je dodao, poznata u krugovima SPC najbližim patrijarhu.

Nakon objave medija o smrti patrijarha, sajt SPC je pao.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime