“Ta retorika i smještanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih, ne priliči dvadesetim godinama ovog vijeka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije.

“Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku, i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Takav odnos, kako je saopšteno, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva se navodi da je to pozicija Crne Gore u odnosu na ovaj događaj, a da su “sve drugo najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je ranije izjavio da mu je žao što je na obilježavanju godišnjice hrvatske akcije “Oluja” u Kninu, “na proslavi najvećeg stradanja” srpskog naroda, video – oficira crnogorske vojske.

“Volio bih da čujem od predstavnika crnogorske države i vojske da kažu čemu su se radovali i čemu su se obradovali kada su bili na toj velikoj proslavi, da kažu kom su se protjerivanju obradovali i da nas podsjete, ili da podsjete sebe, da su oni bili dio te zajedničke države u vrijeme kada je tih 250.000 ljudi došlo baš u zemlju koju su i oni činili”, rekao je Vulin u Novom Sadu.

Povodom prisustva crnogorskog vojnog atašea Ivana Mašulovića na proslavi “Dana pobjede i domovinske zahvalnosti” u Kninu, reagovali su i predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori (DF, UCG, SNP, URA).

Taj potez smatraju neodgovornim i bez opravdanja, neprimjerenim i nepotrebnim – pa zahtijevaju opoziv Mašulovića, i pozivaju premijera Duška Markovića da podnese ostaku, navodi RTCG.