– Ne može Narodna skupština Republike Srpske ići sa nezakonitim, neprimjerenim i neljudskim zahtjevima visokog predstavnika i raditi nešto što ide isključivo na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, jer su odlikovanja i priznanja dodijeljena u zakonitom postupku – izjavio je Župljanin Srni.

Župljanin je istakao da svi oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu ili pred drugim sudovima su svoje kazne dobili, oni su ih izdržali ili će ih izdržati i to je jedna strana medalje njihovog života, rada i djelovanja, a druga strana su njihove zasluge u određenom vremenu u kome su davali doprinos u stvaranju Republike Srpske i razvoju parlamenta Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, pismo koje je visoki predstavnik uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske je samo nastavak djelovanja visokog predstavnika koje je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

– Ovakav zahtjev visokog predstavnika je nelegitiman i nerealan. Uslijedio je kao rezultat poziva visokom predstavniku da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o svom radu. Bilo bi mu bolje da je umjesto ovog pisma pripremio i podnio kvalitetan izvještaj o svom radu parlamentu Republike Srpske – rekao je Župljanin.

On je zaključio da se ovim nastavlja napad visokog predstavnika na Republiku Srpsku i pokušaj da se na srpski narod prebaci kolektivna odgovornost za sve ono što se dešavalo u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na ovim prostorima.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je juče Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.