Žunkeras, bivši zamjenik lidera regionalne administracije, rekao je u odgovorima poslatim putem elektronske pošte da su zatvorske kazne koje su izrečene njemu i još osmorici ljudi samo ojačale ove osobe i njihov pokret i učinile ih odlučnijim.

Sud je juče izrekao kaznu od 13 godina zatvora Žunkerasu. Poslije izricanja presude održani su protesti širom regiona.

“Siguran sam da će ovaj konflikt biti riješen preko glasačkih kutija. Uvjereni smo da je referendum neizbježan prije ili kasnije zato što, u suprotnom, kako možemo da damo glas građanima?”, napisao je Žunkeras iz zatvora.

On je dodao da ne žali zbog organizovanja referenduma 2017. godine.

U prvom intervjuu od izricanja kazni, Žunkeras je rekao Rojtersu da on i ostali planiraju da se žale na presudu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Na pitanje kakvu poruku šalje pokretu za osamostaljenje poslije izricanja kazni, Žunkeras je rekao: “Da ćemo nastaviti i da nećemo odustati zato što to nikada nismo uradili i nećemo ni sada.”

On je dodao da su zatvor i egzil ojačali osuđene ljude i da su oni postali “još odlučniji, ako je to moguće, u svojim duboko demokratskim uvjerenjima”.

Žunkerosove odgovore Rojtersu je prenijelo njegovo osoblje kasno sinoć.

Svi optuženi oslobođeni su najteže optužbe za pobunu. Tri osobe proglašene su krivim za neposlušnost i nisu dobile zatvorske kazne.

“Uvjeren sam da ova presuda neće oslabiti pokret za nezavisnost, nego naprotiv”, rekao je Žunkeras.

Katalonska inicijativa za osamostaljenje je godinama veliki izazov za Španiju. Svjetska javnost detaljno je pratila pokušaj osamostaljenja 2017. godine i usvajanje deklaracije o nezavisnosti, koja nije dugo potrajala.