Ova akademija tradicionalno se održava uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida koncetracionog logora Јasenovac, i njegovom najvećem startištu Donjoj Gradini.

Scenario memorijalne akademije baziran je na jednoj knjizi, koja je objavljena 2019. godine “Knjiga sjećanja”, i u njoj su prikupljenja svjedočanstva preživjelih logoraša sa područja Kozarske Dubice i Gradiške.Foto: SRNA

Foto: SRNA

– Autentičnost i istinitost niko ne može osporiti, a opet kad čovjek zna kakvo se zlo tamo dešavalo šta god da mi pokažemo nije dovoljno da opiše taj pakao kroz koji su prošli na prvom mjestu Srbi, a onda Romi i Јevreji na ovim prostorima – rekao je Igor Tešić režiser Memorijalne akademije.

 Memorijalnom akademijom odaje se počast svim nevinim žrtvama koncentracionog logora Јasenovac, simboličan naziv “Polja smrti”, jer u Donjoj Gradini ima devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica.

– Cilj akademije je prije svega odavanje počasti nevino stradalim žrtvama, a i poruka da se ovakav zločin nikada nigdje i nikome više ne ponovi- rekla je Tanja Tuleković direktor Spomen – područja Donja Gradina.Foto: SRNA

Foto: SRNA

Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je da sjećanje na žrtve ne treba samo da bude uobličeno ili neutralno u prošlost nego ono treba da bude jedan osnov za stvaranje budućnosti.

Organizator Memorijalne akademije je Spomen područje Donja Gradina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.Foto: RTRSFoto: RTRS

Memorijalnoj akademiji prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, narodni poslanici Darko Banjac i Diko Cvjetinović, ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić, predstavnici političkih partija, sveštenstvo, gosti i građani.

U Donjoj Gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.