screenshot RTRS

Mihajlovićeva je istakla da je auto-put Beograd-Sarajevo važan za čitav region, jer je infrastrukturno povezivanje ključno za razvoj svih njegovih zemalja.

– Između BiH i Srbije nedostaje jedan pravi auto-put koji će omogućiti razvoj i budućnost – rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsjetila da je Srbija već počela pripremne radove na dionici Sremska Rača-Kuzmin, ističući da se očekuje skoro zvanično potpisivanje sporazuma sa BiH.

– Važno je da postoji podrška svih i da Srbija stoji ovog auto-puta. U Sarajevu smo dogovarali sporazum o graničnom prelazu. Radove počinjemo na mostu, građevinska dozvola je izdata u Srbiji, sada očekujemo da i BiH to uradi. Za most Sremska Rača-Kuzmin dogovoren je sporazum i očekuje se zvanično potpisivanje – navela je ona.

Kada je riječ o mostu Bratoljub i graničnom prelazu Bratunac-Ljubovija, Mihajlovićeva je rekla da je gradnju mosta pratilo mnogo problema i da je sramota što što on još uvijek nije funkcionalan.

– Vlada Srbije je platila izgradnju mosta, a on ni dan-danas nije funkcionalan zbog raznih nivoa odlučivanja u BiH i raznih stvari koje su se dešavale prethodnih godina. Svi moraju da znaju da je interes građana na prvom mjestu. Sramota da već dvije godine ne možemo da koristimo taj most zbog zajedničkog graničnog prelaza. Čeka se informacija od BiH. To je na dobrobit građana BiH i Srbije i donijeće svima dobro – navela je ona.

Mihajlovićeva je rekla da BiH ne funkcioniše jednostavno, jer različiti nivoi odlučivanja usložnjavaju procese.

Podsjetila je da je Srbija obećala finansijsku pomoć izgradnji dijela auto-puta od Rače od Bijeljine i da je normalno da Srbija pomaže Republiku Srpsku, jer sa obje strane Drine živi isti narod.

Naglasila je da će se ta pomoć nastaviti i u budućnosti, pogotovo na polju infrastrukturnih projekata.

Kada je riječ o napadima na Srbiju i njeno rukovodstvo, koji potiču iz političkog Sarajeva, Mihajlovićeva je naglasila da je Srbija faktor mira i da su ti napadi pogrešni, jer dovode do raspirivanja mržnje i buđenja duhova prošlosti, a to nikome ne treba.

Mihajlovićeva smatra da je važno ekonomsko povezivanje i udruživanje zemalja regiona, jer je to pitanje razvoja. Kaže da iza inicijativa, poput “malog Šengena” koju je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ne stoje ideje “male Јugoslavije”, “velikog Balkana” ili nedosanjani snovi, već želja za poboljšanjem života na ovim prostorima.

– Srbija je ekonomski najjača u regionu, ona mora biti stabilna i povezana da bi svima bilo dobro. Danas je Srbija finansijski stabilna, možemo da gradimo auto-puteve ka BiH, ali i Albaniji. Završili smo Koridor 10 prema jugu, u novembru ćemo pustiti u saobraćaj istočni krak Koridora 10, rehabilitujemo željeznicu…a sve kako bismo se na najbrži mogući način povezali sa regionom – naglašava ona.

Mihajlovićeva poručuje da je ekonomsko udruživanje prioritet Vlade Srbije, a sve u cilju daljeg razvoja i zadržavanja ljudi na ovim prostorima.

– Kad smo ekonomski stabilni, automatski smo i politički stabilni, a udruženi imamo veće šanse za napredak – zaključila je potredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović u intervju za Pečat.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime