Željka Cvijanović
“Veoma je značajno što je neko, naročito premijerka Republike Srpske, došao do ljudi i bliskog okruženja predsjednika SAD”, rekao je Radun za Srnu.
On je pojasnio da Stiv Benon, sa kojim se Cvijanovićeva između ostalih sastala tokom posjete SAD, nije samo vodio kampanju aktuelnog predsjednika SAD, nego je on vrlo uticajan i blizak desnom konzervativnom političkom spektru i na neki način ideolog konzervativne Amerike.
“U toj ideologiji se uklapa njihov odnos prema Evropljanima. Oni imaju stav borbe protiv radikalnog islama i podrške Evropljanima i tu oni vide kao pozitivan primer čak i Republiku Srpsku i njenu borbu, što je nama malo poznato”, rekao je Radun.
On je ukazao da je riječ o pragmatičnim ljudima i da neka simpatija ne znači mnogo ako nema zajedničkih interesa, naglašavajući da sastanci tog nivoa treba da imaju kontinuitet.
“Ne može jedan sastanak sa dva čoveka nešto da promeni. To je višegodišnji proces u koji bi trebalo da budu uključeni zajedno Srpska i Srbija i da logistički nastupaju u Vašintonu. Potrebno je mnogo takvih sastanaka i traženje zajedničkog jezika, zajedničkih interesa između Trampove administracije i rukovodstava Republike Srpske i Srbije”, dodao je Radun.