Dodik-Zatler/Foto: RTRS

– Ovo je važna pomoć i prvi kontingent onoga što ćemo dobiti, a to je 38 respiratora, 11 rentgen aparata i mnogo čega drugog što je potrebno našem zdravstvenom sistemu. Ovo nam pomaže da budemo još bolji i organizovaniji i da zajedno pokažemo solidarnost koja je neophodna – rekao je Dodik nakon što je šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler uručio medicinsku opremu Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Srpska zagledana u EU u vezi sa podrškom nema samo u medicinskoj opremi i materijalu.

– Znamo da je EU odobrila značajan paket pomoći BiH, a dio će završiti u Srpskoj. To je pomoć za ekonomiju čiji će oporavak biti mnogo izazovniji nego poslovi koji su vezani za medicinski sektor – naglasio je Dodik.

Predana saradnja institucija Republike Srpske i Delegacije EU u BiH, dodao je, doprinijela je boljem razumijevanju i čim se ukazala prilika stigla je značajna donacija.

– Želim da zahvalim i za ovu i za pomoć koju ćemo dobiti u budućnosti. EU nije zaboravila Republiku Srpsku i to će ojačati naše uvjerenje o neophodnosti evropske integracije i solidarnosti. Iako ponekad pomislimo da EU ne stigne da pomogne, sada smo svjedoci da pomoć dolazi i ljudi u Srpskoj treba da budu zahvalni – rekao je Dodik.

Zatler je opremu, čija je vrijednost oko 150.000 KM, uručio vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću.

U ovom kontingentu opreme je 20.000 kontrolnih testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača.

Ukupna vrijednost paketa pomoći EU za hitne medicinske potrebe u Srpskoj iznosiće gotovo 2,5 miliona evra.