susnjar

„Naša je obaveza da se i na 77. godinu od strašnog zločina poklonimo nevinim srpskim žrtvama koji su mučki stradali samo jer su bili pripadnici srpskog naroda. Oni su odvođeni sa svojih ognjišta, polja, ambara, ravno u smrt samo iz jednog razloga – jer su bili Srbi“, rekao je Borenović, navodeći da je “važno da godišnjice stradanja obilježavamo, da ne zaboravimo, jer nas to opominje da se ovakvi zločini nikada ne smiju ponoviti”.

“Moramo insistirati da se mjesta stradanja sačuvaju od zaborava i uništavanja. Razočaran sam kad vidim da se spomenici i ploče ruiniraju i da je održavanje generalno na lošem nivou, te apelujem na svaku opštinu i grad da ovakva mjesta stradanja, poput Šušnjara, a za nas sveta, sačuvaju od uništenja“, kazao je je Borenović.

Za njega je žalosna činjenica da je Srba u Sanskom Mostu i FBiH sve manje i da moramo pružiti podršku našem narodu da ostanu na svojim vijekovnim ognjištima.

„Ovdje nas još Srpska pravoslavna crkva sabira i okuplja, da se poklonimo sjenama naših nevino stradalih predaka i pomolimo za budućnost srpskog roda“, zaključio je Borenović.

Pokolj u Šušnjaru je stravičan masakr na području Sanskog Mosta gdje je ubijeno najmanje 5.500 Srba i 40 Jevreja od strane ustaša. Iako se o ovom užasnom zločinu decenijama nakon Drugog svjetskog rata ćutalo, tek je 1971. godine napravljen spomenik, tj. memorijalni kompleks koji je bio idejno rešenje Petra Krstića iz Sarajeva. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata spomenik je pretrpio znatna oštećenja, a 2003. godine je ponovo renoviran.