Foto:argumenti.rs

Živanović je rekao da je tajna i u jednom institutu u Srbiji, u kojem se čuvaju dva sanduka sa dokumentacijom žrtava koje su na obalu izbacili Dunav i Sava, kao i u masovnoj grobnici ispod Kule Nebojša, na beogradskom Kalemegdanu.

– Niko tim dokazima, bar do sada nije pristupio. Niko više ne prilazi zabranjenim i zakrovljenim grobnicama – rekao je Živanović za “Večernje novosti”.

On je naveo da je jedna od otkrivenih istina o Јasenovcu i snimak američkih pilota, koji se čuva u Edinburgu, a na kojem se vidi da se masovna grobnica ubijenih jasenovačkih žrtava na potezu od Donje Gradine, sada u Republici Srpskoj, proteže na 16 kilometara kvadratnih.

Živanović je upitao ko može da zaboravi Јasenovac u kojem je umoreno više od 700.000 pravoslavnih Srba, a uz njih i 23.000 Јevreja, 80.000 Roma i više hiljada pripadnika drugih naroda, te istakao da te žrtve još nisu do kraja prebrojane.

Govoreći o Srebrenici, Živanović je rekao da je Srbima Srebrenica ispostavljena kao vrlo podmukla zamjena teza i da im je pripisana kako bi se zatamnila slika Јasenovca, ali da će istina o njoj izaći na vidjelo, baš kao i istina o Јasenovcu, koju je skrivala komunistička Јugoslavija i njen vođa Tito.

– Nedokazani genocid – za utemeljeno dokazani genocid u Јasenovcu. Uveren sam da u Srebrenici nije bilo genocida. Srebrenica je bila potrebna kao protivteža za genocid prema Srbima u NDH i kao opravdanje za prvo bombardovanje Srba – istakao je Živanović.

On je naveo da je Srebrenica osmišljena da bude “kamen o vratu Srbima, da ih savija dotle da se nikada ne usprave, da im priguši priču i zatamni sećanje na sva viševekovna stradanja”.

Živanović je rekao da je Srebrenica osmišljena da Srbi zaborave svoje žrtve, kako danas i u budućnosti ne bi remetili definisane klišee vječnih krivaca nametnutog zla.