Žirar, koji je izvještavao tokom ratova u BiH i na Kosovu i Metohiji, rekao je da je u BiH uspostavljena mirovna ravnoteža, što je ocijenio veoma važnim, ali je istakao da je nekadašnji predsjednik Savezne Republike Јugoslavije Slobodan Milošević trebalo da iskoristi priliku kada je u Parizu potpisan Dejtonski sporazum da odmah ispregovara i rješenje za Kosovo, povoljno za Srbe.

Žirar, koji je bio svjedok dešavanja na Kosovu i Metohiji 1998. godine, rekao je za “Večernje novosti” da je nekadašnji šef Misije OEBS Na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker lažirao slučaj “Račak” da bi NATO bombardovao Srbiju, odnosno da je vojnički sukob predstavio kao masakr civila.

– Događaji u Račku bili su vješta manipuilacija OVK da bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali zdušnu podršku tadašnjeg šefa misije OEBS Vilijama Vokera – istakao je Žirar.

Žirar je ispričao da je, nakon što je dobio informaciju da su regularne snage Srbije izvršile uspješnu antiterorističku akciju u Račku, sa koleginicom iz Bi-Bi-Sija otišao tamo i zatekao uniformisane pripadnike OVK, koji su taj sukob predstavili kao masakr civila.

– Tijela, isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo… Bio sam iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura. Vidio sam iskopane rovove oko sela, ali sam ipak povjerovao – prisjetio se Žirar.

On je naveo da je istinu o Račku uspio da sazna na osnovu svjedočanstava koja je sakupio, naročito od dopisnika francuskog “Monda” i dvojice kamermana Asošijeted presa.

Žirar smatra da Srbi nisu imali šta da kriju i da su sami obavijestili novinare o uspjehu antiterorističke operacije, te da je tada u svom članku zapitao da li je Voker požurio sa zaključcima, zbog čega mu je on zabranio ulazak u sjedište OEBS u Prištini.

Prema njegovim riječima, Voker je odmah osudio Srbe, a u Račak je došao poslije novinara, izdvojio se i nasamo pričao sa liderima OVK, onda je otišao na pres konferenciju u Prištinu i optužio Srbe, a da nije saslušao srpsku stranu.

– Nekoliko pripadnika OEBS su mi rekli da je antisrpski orijentisan i da je samo tražio povod da bi se pokrenuo rat protiv Srbije – rekao je Žirar.

On je ispričao i da mu je nekadašnji Vokerov pomoćnik, kasnije ambasador Francuske u Srbiji Gabrijel Keler, rekao da je Voker zabranio da se u sjedište OEBS u Beču dostavi izvještaj, u kojem je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti krivi Srbi, a za dvije trećine sami Albanci.

Žirar smatra da Kosovo danas nije ni multietničko, ni mirno, sa stotinama ubistava Srba, Roma i drugih nealbanaca, te da je postalo leglo kriminala, trgovine drogom i ljudima i centar džihadista, jer ima najveći procenat džihadista u odnosu na broj stanovnika.

On je istakao da je među prvima koji su pisali o svim zločinima u BiH, te dodao da na Balkanu nema samo krivih i samo nevinih, već nacionalnih interesa koji se vjekovima rješavaju ratovima.