REUTERS / Press office of Armenian Defense Ministry/PAN Photo

Ne poštujući novi režim humanitarnog prekida vatre, oružane snage Jermenije su tokom dana 26. oktobra i u noći 27. oktobra gađale položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta i naselja u blizini zone fronta iz različitih vrsta naoružanja“, saopštio je vojni resor i precizirao da su „borbene operacije uglavnom nastavljene u Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu, da su presečeni pokušaji napada neprijatelja, kao i da je on odbijen uz gubitke“.

Ministarstvo je dodalo da je uništen prednji komandni punkt 18. motorizovane divizije jermenskih oružanih snaga, kao i da je među ubijenima načelnik štaba divizije Sergej Šakarjan.

„U različitim pravcima fronta uništen je i onesposobljen veliki broj žive sile, jedan tenk T-72, četiri D-30 i tri haubice-topa D-20, jedan protivvavionski raketni kompleks ‘Osa-AKM’, raketni sistem BM-21’Grad’, radarska stanica, kao i šest jedinica tehnike neprijateljskih vozila. Naše trupe trenutno kontrolišu operativnu situaciju“, navedeno je u saopštenju.

Azerbejdžanski vojni resor je takođe objavio video-snimak oslobođenog od okupacije grada Kubatli.

Istovremeno, Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah izvestila je o lokalnim borbama koje su nastavljene na delovima prve linije fronta.

„U nekim pravcima linije fronta trenutno se odvijaju lokalne borbe. Jedinice Armije odbrane nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju“, navedeno je u saopštenju na Fejsbuk stranici karabaške vojske.

https://www.facebook.com/artsakhdefencearmy/posts/3805156666183342

Dodaje se da je situacija u zoni sukoba bila stabilno napeta tokom noći, kao i da su na nekim delovima nastavljeni artiljerijski dueli.

„Neprijateljske snage su uveče aktivno koristile bespilotne letelice, od kojih su deo oborile snage PVO armije odbrane. Neprijatelj je nastavio da puca na civilna naselja, između ostalog na grad Martuni, Martakert i sela Askeranskog rejona“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Karabaha Araik Arutjunjan je saopštio da je smenio ministra odbrane Džalala Arutjunjana odbrane koji je ranjen u borbi, da je general-major Mikael Arzumanjan imenovan na tu poziciju, kao i da je „siguran da će se ranjeni ministar vrlo brzo vratiti na dužnost da bi nastavio da služi svojoj otadžbini“.

Istovremeno, saopšteno je da je u zoni borbenih dejstava u Karabahu ubijen jedan od komandanata grupe Firkat el Hamza, Adel el Šahir.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime