Foto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da mu se čini da Turska ne želi i ne može više da zadržava Sirijce koji žele u Evropu i da pred tom opasnošću Balkanu treba zajednički odgovor, a što je slično i ona juče izjavila, Cvijanovićeva je rekla da bi to podržala, ako se podrazumijeva zajednički angažman zemalja Balkana, uključujući i mješoviti sastav policijskih i vojnih snaga.

– Ako možemo da šaljemo ljude u mirovne misije u Avganistan i druga mjesta daleko od naših kuća, zar ne bi bilo logično i da se udružimo da bismo čuvali svoje kuće i prostor na kojem živimo. Zašto bismo mi na Balkanu bili stacionar za migrante ako ih ni EU ne želi – upitala je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da, nažalost, nije sigurna da u regiji, koja troši svoje vrijeme na decenijski stare političke probleme, stanuje svijest o važnosti takvog zajedničkog angažmana.

Predsjednica Republike Srpske juče je iznijela sličan stav kao i mađarski šef diplomatije, kada je istakla da je potrebno da zemlje Balkana zajedničkim angažmanom zaštite svoje spoljne granice.

– Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe – istakla je Cvijanovićeva, upitavši “šta tu nije legitimno”.