Foto: Novosti

– Ipak, ambasade se prisjećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gdje žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi – navodi se u zajedničkom saopštenju.

– Ovi nedostaci, kao i zahtjevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju neriješeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije, čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima – navode ambasadori Kvinte.

Ambasade pozivaju sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz cijelog spektra da hitno riješe ove nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije.

– Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe, pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji – navodi se u saopštenju ambasada ovih zapadnih zemalja.