„Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa“, rekao je Zeman novinarima posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je objasnio da je kada je počelo bombardovanje, Češka bila tek nekoliko nedelja članica NATO i zato nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.

Vučić je poručio da srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana i „ta zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično ni bratskom srpskom narodu“.

Kako je naglasio, srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski.

Vučić je ocenio da je Zeman hrabar čovek, koji se ne dodvorava nikome i da mu je, kada je video koliki je ugled predsednika Češke u Kini, azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama, pomalo zavideo na tome.

On je najavio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju i da se tada očekuje otvaranje „Češke kuće“ u Beogradu, a da će država u međuvremenu rešiti komplikovane imovinske probleme, jer je zgradu oduzela vlast šezdesetih godina prošlog veka.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je ukazao da je robna razmena Srbije i Češke, koja je prošle godine bila 1,2 milijarde evra, u prva tri meseca ove povećana za 18 odsto, a može se bočekivati da dosstigne i 1,4 milijarde.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime