On je to povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, rekao da je bombardovanje SR Jugoslavije bila greška.

“Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo”, kazao je Zeman češkom portalu Parlamentnji listi povodom nedavne izjave generalnog sekretara NATO Stoltenberga u debati sa studentima u Beogradu da je NATO bombardovao Jugoslaviju kako bi zaštitio civile i zaustavio Slobodana Miloševića.

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade, uprkos glasnim protestima u svojoj partiji, odobrio bombardovanje Jugoslavije kao manje zlo da spreči veće i dao saglasnost za preletanje aviona NATO preko Češke.

Još tada je, međutim, upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca, a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcepljenju Kosova od Srbije.

“Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno poslednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve reši na miran način”, kazao je Zeman 2014. godine, tada kao predsednik Češke.

Zeman je tada podsetio da su ga u to vreme saveznici ubeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u Jugoslaviji.

“To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da verujete”, rekao je tada Zeman.