Miloš Zeman Foto: www.blesk.cz

„Mogu da konstatujem da se u izveštaju Informacione službe za bezbednost govori o tome da nema dokaza ili potvrda da su dva agenta posetila područje Vrbjetice. Posle eksplozija u Vrbetici, kontraobaveštajna služba rad šest godina ni u jednom od svojih godišnjih izveštaja, čak ni u njihovom poverljivom delu, nije ništa saopštavala o mogućem učešću (u organizovanju eksplozija) agenata ruskih specijalnih službi“, naglasio je Zeman.

On je istakao da se razmatraju dve verzije eksplozije.

„Razmatramo dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za to krivi agenti stranih specijalnih službi“, precizirao je Zeman.

Predsednik je takođe apelovao da se sačekaju rezultati istrage o incidentu.

„Pre donošenja zaključaka o eksplozijama u selu Vrbjetice, potrebno je sačekati rezultate istrage koja je u toku”, objasnio je Zeman.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime