On je napomenuo da su i dalje besplatni svi slučajevi i uzorci koje testiraju u skladu sa definicijom slučaja i sa mišljenjem higijensko-epidemioloških službi u domovima zdravlja određenih za testiranje.

Zeljković je istakao da analiza vršena na “Ril tajm – PCR” aparatu nema nikakve veze sa serološkim testovima, kako su naveli pojedini mediji i pojedine osobe na društvenim mrežama.

Ovo testiranje, dodao je, nije obuhvaćeno sredstvima koja dolaze iz donacija, nego vlastitim sredstvima Instituta, a analiza se radi na “Ril tajm – PCR” aparatu, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ i “zlatni standard”.

– Na uvođenje te usluge odlučili smo se na zahtjev poslovne zajednice i Privredne komore Srpske koji su nam upućivali zahtjeve za testiranje radnika zbog njihovog upućivanja na rad u inostranstvo, a upućivani su i lični zahtjevi u svrhu regulisanja radnog odnosa u inostranstvu – naveo je Zeljković.

Istakao je da Institut radi na pripremi uputstava za rad unutar i van ugostiteljskih objekata, kao i za ostale poslovne subjekte koji poslije ublažavanja mjera mogu početi s radom.

Zeljković je pojasnio da će jasno biti definisana udaljenost, upotreba lične zaštitne opreme, način dezinfekcije, čišćenja i klimatizacije, kao i sve ostalo što je neophodno da bude definisan rad tih poslovnih subjekata.

On je dodao da se pri izradi uputstva uvažavaju i određene sugestije Unije udruženja poslodavaca Srpske, ali da je Institutu najvažnije da se ispoštuju epidemiološke mjere, kao i mjere lične zaštite i lične higijene.