Zečević je ukazao da ima više razloga za to da Kosovo ne postane član Interpola i kao prvi naveo taj da Kosovo nije primljeno ni u UN.

“Najčešće je prijem u UN kasnije posledica ulaska u ove druge međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko”, objasnio je Zečević za RTS.

On je kao izuzetak naveo Palestinu koja je primljena u UN, ne kao država članica, nego kao posmatrač, ali je na osnovu toga kasnije imala argumente da bude primljena u Interpol i pored protivljenja SAD i Izraela.

“Drugi argument je sam način prijema u Interpol. Potrebna vam je dvotrećinska većina ali od izraženih glasova, onih koji glasaju tog dana. Znači, ako neke države koje su protiv kosovske nezavisnosti ne uđu u salu i ne glasaju to je za nas veliki minus”, istakao je Zečević.

U tom smislu, smatra Zečević, bitno je lobiranje i razgovori da države koje ne priznaju Kosovo budu na sjednici i da glasaju u skladu sa svojim stavom.

“Ako imate u vidu da je oko 192 članice UN, možda nešto malo više Interpola, znači 85 do 87 je protiv priznanja i to daleko od dvotrećinske većine”, pojasnio je Zečević.

Prema njegovim riječima, postoje i politički argumenti jer dio država koje su priznale nezavisnost Kosova ima stav da bi se poboljšala borba protiv terorizma, trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u Interpol.

“U stvari to nema nikakve veze sa suštinom. Oni žele da uguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga. To je problem”, naglasio je Zečević.

On je ukazao da bi prijem Kosova u Interpol bio i u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244.

“UN nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i u tom smislu zaista bi bio presedan da oni uđu sad u Interpol”, naveo je Zečević i upozorio da bi Albanci sa Kosmeta svoje članstvo vrlo vjerovatno politički zloupotrebili u potpuno druge svrhe.

On kaže da bi članstvo Kosova u Interpol služilo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu i za progon Srba.