Kako je na početku konferencije za medije rekao predsednik Putin, razgovori su bili konstruktivni i „kao i uvek ─ odlični“.

Putin je rekao da je jedna od prioritetnih tema u razgovoru sa Merkelovom bila tema Avganistana. On je podsetio da talibani kontrolišu skoro ceo Avganistan i da se mora poći od ove realnosti kako ne bi došlo do raspada zemlje.

„Naš današnji razgovor sa gospođom saveznom kancelarkom po tradiciji su bili konstruktivni i poslovni. Podrobno su, uključujući i uz učešće delegacija, razgovarali o stanju i perspektivama razvoja rusko-nemačkih odnosa, razmenili mišljenja o najširem krugu pitanja“, rekao je Putin na početku zajedničke konferencije za medije.

Ruski lider je istakao da je važno sprečiti teroriste da uđu u zemlje koje se graniče sa Avganistanom, uključujući i pod maskom izbeglica.

„Pokret Taliban danas kontroliše praktično čitavu teritoriju zemlje, uključujući i glavni grad. To su realnosti i iz tih realnosti se mora polaziti, ne dozvoljavajući raspad avganistanske države“, istakao je Putin.