Auto-put “9. januar” je završen. Pripreme za svečano otvaranje privode se kraju. Da bi dionica od Drugovića do Prnjavora bila puštena u saobraćaj, na terenu je svakodnevno bilo angažovano oko 300 radnika. Samo na toj trasi nalaze se dva mosta preko Bosne i Vrbasa, vijadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

– Sa zadovoljstvom mogu da naglasim da je završen auto-put “9.januar” Banjaluka-Doboj. Ovo je ogroman projekat za Republiku Srpsku i za naše preduzeće, naravno. Veoma smo zadovoljni kvalitetom urađenog posla. Građani i vozači su dobili jednu modernu saobraćajnicu, koja će prije svega da obezbijedi bezbjedan saobraćaj, a zatim i brži protok roba i stanovništva – ističe Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske.

Na ovoj dionici su 52 zahtjevna objekta, za čiju je izgradnju potrošeno 190 hiljada kubnih metara betona i 310 hiljada tona asfalta. Saobraćajnica prolazi ravničarskom trasom. Procjenom projektanta, da se zbog geološkog sastava terena auto-put ne gradi na padini, izbjegnuti su potencijalni problemi sa klizištem. Ipak, bilo je nekoliko ozbiljnijih zahvata.

– Malo više komplikacija bilo je na sanaciji kosina na 15. kilometru i na lokaciji umjetnog tunela Potočani. Naravno, ta dva problema su veoma uspješno riješena sa sistemom dubokog fundiranja, za čije potrebe je izbušeno preko 15 kilometara šipova – navodi Marko Salapura, šef gradilišta.

Kompletna dionica auto-puta “9.januar” od Banjaluke do Doboja koštala je 402 miliona evra. Na izgradnji je angažovana domaća operativa, što predstavlja važan kriterijum za domaća i strana ulaganja.

Završetkom izgradnje preostalih 25 kilometara auto-puta “9.janaur”, dionice Banjaluka-Prnjavor, Republika Srpska dobiće više od 105 kilometara auto-puta. Ova dionica predstavlja jezgro buduće mreže auto-puteva, koja će se širiti, kaže Topić. Plan je da se ide prema zapadu, ka Prijedoru. Pripremljen je ugovor o koncesiji sa kineskom kompanijom i ubrzo bi trebalo da bude potpisan. Ide se na Koridor “Pet ce”, od petlje Tovere, do petlje Kostajnica, što predstavlja početak njegove izgradnje u Srpskoj. Očekuju se pregovori za nastavak gradnje do Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, ka Srbiji.