Andrić Rakić je rekla da su neki na sastanku pominjali konkretne probleme sa uvozom knjiga ili lekova, kao i da je za predstavnike srpske zajednice postojala ta vrsta konsenzusa da je neophodno je njeno formiranje, piše N1.

„Većina smatra da je to međunarodna obaveza Kosova i da to znači da mora da se uskladi Ustav prema ZSO. Ne misle da je to neki bauk jer će i Srbija morati da menja Ustav, jer je do sada sve sprovodila na mišiće jedne stranke ali to još uvek nije formalizovano. Ukoliko dođe do toga da Srbija menja Ustav, onda to mora da uradi i Kosovo. To je utisak što se Srba tiče“, objasnila je.

Što se Albanaca tiče, prema rečima sagovornice N1, bilo je raznolikih mišljenja.

„Rekla bih da je ključno pitanje predstavnika Vlade Kosova bilo: ‘Zašto vam Ahtisarijev plan nije dovoljan i šta ćete više da dobijete za Zajednicom’, uz komentare da osećaju da je to zahtev Srbije i način da kontroliše srpsku zajednicu na Kosovu. Ali među civilnim društvom i predstavnicima i nekih drugih nezavisnih institucija bilo je i nešto konstruktivnijih mišljenja. Bilo je onih koji su izlaganje počinjali izlaganje sa ‘Odluka Ustavnog suda znači da je ZSO međunarodna obaveza mora biti sprovedena’“, navela je Rakić Andrić.

Za vreme sastanka u ambasadi SAD, nekoliko desetina građana okupilo se ispred Vlade Kosova u Prištini, protestujući zbog zahteva međunarodne zajednice za formiranja ZSO, piše N1.

Učesnici protesta, koji je počeo u isto vreme kad i sastanak u ambasadi SAD na temu ZSO, zatražili su od međunarodne zajednice da „preispita“ stavove u vezi sa formiranjem te zajednice.