Mokra Gora: "Kustendorf" dodjela nagrada/Foto: SRNA

Aliaksej Palujan dobitnik je nagrade “Srebrno jaje” za film “Јezero sreće”, dok je treća nagrada “Bronzano jaje” pripala Ingrid Santos za film “Bif”.

Žiri ovogodišnjeg festivala koji su činili italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev odlučio je da nagradu za najpoetičniji film dobije reditelj Dimitar Kutmanov za filmsko ostvarenje “Daleki dom”, dok je posebno priznanje žirija dobio film “Havana, Kuba” Andreja Huculeka.

Nagrada za najbolju fotografiju “Vilko Filač” dodijeljena je Hamedu Bagheianu za iranski film “Drugi”. Nagradu je dodijelio francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na ceremoniji zatvaranja festivala u bioskopu “Prokleta avlija”, osnivač “Kustedorfa”, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da bi ovo bio dobar trenutak da se festival odmah i otvori.

– Živimo u vremenu u kom se sve dešava u realnosti i fikciji. Fikcija koju priznajemo u ovoj nedelji političke nekorektnosti. Prije svega, treba da se podsjetimo da jedan od najvažnijih ljudi u 21. vijeku jeste zatvoren, a to je Džulijan Asanž. Najveći aplauz posvetimo Džulijanu Asanžu koji sada umire u zatvoru u Londonu – rekao je Kusturica.

Obraćajući se u prepunoj bioskopskoj dvorani, Kusturica je rekao da je ovo festival koji već 13. put pokušava da uradi isto.

– Ne treba zaboraviti da smo u početku prikazivali filmove sa 35-milimetarske trake. Ne treba zaboraviti da smo se iz analognog prebacili u digitalni svijet. Danas ne postoji popularni muzičar koji ne snima analogno, što ne znači da će se kinematografija vratiti u analogno doba. Dakle, treba biti veoma tvrdoglav u onome što smo u početku radili – rekao je Kusturica.

On je naglasio da je ovaj svijet već uveliko promijenjen, te da vjeruje da ovaj festival svojim malim dijelom može uticati na malu promjenu prema utopijskom svijetu.

– Dakle, treba biti veoma tvrdoglav u onome što smo u početku radili. Mi smo na ovom festivalu pokušali da vjenčamo umjetničko i komercijalno. Upravo na ovome se treba insistirati, tako da ne treba insistirati na tome da se prave umjetnički filmovi koje će gledati porodice u svojim kućama, niti ih pretvarati u video-igre – rekao je Kusturica.

Za festivalske nagrade takmičio se 21 film mladih režisera.

U okviru muzičkog programa nastupili su pop-folk-rok grupa “Heters”, sastav iz Sjeverne Makedonije “Džambo Aguševi orkestar”, francusko-rumunsko-poljski sastava “Klik hir”, kao i dva benda iz Srbije – “Dejan Petrović big bend” i “Lav hanters”.

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” održan je u organizaciji produkcijske kuće “Rasta internešnel” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO. /