Foto: klix.ba

Zatler je rekao da je usvojeni Program reformi BiH rezultat kompromisa, te da je u njemu sadržano dosta stvari koje su vrlo važne i EU u kontekstu Mišljenja Evropske komisije, kao što su borba protiv korupcije i obezbjeđivanje sektorskih reformi.

Kada je riječ o rokovima za dobijanje kandidatskog statusa zemalja regiona, Zatler je naveo da je potrebno iskoristiti vrijeme do samita u Zagrebu u maju 2020. godine da bi se razgovaralo o tome kako će izgledati proces proširenja.

– Imate Srbiju i Crnu Goru koje su vjerovale da napreduju, ali onda su neki u EU rekli da to nije baš tako i da nije bilo dovoljno reformi. Ali, ono što definitivno ostaje jeste evropska perspektiva za sve zemlje Balkana i u narednim decenijama – istakao je Zatler.

Prema njegovim riječima, 14 prioritetnih zahtjeva iznesenih u Mišljenju Evropske komisije biće među prioritetima u programu rada za naredne godine BiH jer je to dugoročni projekat.

– Od vlasti očekujemo da zaista razmotre te prioritete i da razrade plan kako bi se došlo do rješenja. Naravno, i mi pružamo podršku za akcioni plan koji se temelji na ovih 14 prioriteta. Ovo je zaista kvalitetna detekcija problema i mogu samo ohrabriti političare da se pozabave ovim kriterijumima i da krenu u njihovu implementaciju – rekao je Zatler za portal Kliks.

Zatler smatra da je pravosuđe u BiH zapalo u duboku krizu, koja nije rezultat samo onoga što se dešavalo u posljednje dvije godine, već da je to decenijski problem, poručujući da će EU nastaviti da insistira na rješavanju ove krize.

– Јedno od pitanja jeste provjera nosilaca pravosudnih funkcija. Morate imati taj proces provjera, bilo da je riječ o imovini ili integritetu. Јedno od važnih pitanja jeste i obezbjeđivanje fer suđenja za građane u razumnim rokovima. Građani su umorni od kontinuiranog međusobnog optuživanja sudova i tužilaštava – zaključio je Zatler.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime