Svjedok je posredstvom video-linka iz Beograda ispričao da su pripadnici muslimanske vojske u jutarnjim časovima napali selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine.

Prema njegovim riječima, kada je sa svojom grupom, koja je došla iz Likara, savladao mitraljesko gnijezdo koje su držali Srbi, došli su u selo u koje su prije njih stigli vojnici iz Srebrenice koje je predvodio Orić.

“Na terasi jedne kuće bio je Orić, za kojeg sam čuo da je ranjen u nogu. Vidio sam i Zulfu Tursunovića Tursu, kao i dosta naših vojnika koji su bili ispred kuće. Sa udaljenosti od desetak metara vidio sam i tri, četiri vezana srpska vojnika i jednog koji je ležao na zemlji”, ispričao je svjedok pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Svjedok je naveo da je Tursunović rekao da je dobro da je uhvatio sudiju Slobodana Ilića da mu vrati nešto što je on njemu radio, te da ga niko ne dira jer će on s njim završiti.

“Tada je sišao Orić i počeo ispitivati sudiju kojem su ruke bile vezane na leđima. Ovaj nije ništa odgovarao i Naser ga je udario boksom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je ovaj odgovorio. Naser ga je opet udario, vidno iznerviran ga tresao, galamio na njega. Imao je nož u ruci i ubo ga ispod vrata i u prsa. Čuo sam kada je sudija jauknuo i pao na koljena. Orić ga je ponovo udario, prevrnuo na zemlji i nekoliko puta udario nogama”, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, Tursunović je potom pozvao muslimansku vojsku da uhvate srpske vojnike koji su bježali u “tamiću”, kojeg su prije njih sreli drugi vojnici.

“Kada smo se vratili, sudija je bio na nogama, a iz oka mu je curila krv jer ga je Orić opet ispitivao. Bio je iznerviran, uzeo je automatsku pušku `srpkinju` i u njega ispucao rafal od sedam, osam metaka. Turso, koji je samo čekao da ga preuzme od Orića, naljutio se što ga je ovaj ubio i rekao `ovdje može da radi šta ko hoće`. Sve sam to gledao sa udaljenosti od pet metara”, ispričao je zaštićeni svjedok.

On je rekao da je, kada su i mrtve i žive zarobljenike i poginule muslimanske vojnike tovarili u kamion da ih odvezu pred staru Stanicu policije u Srebrenici, vidio da sudija Slobodan Ilić nije imao oko, da je već bio pomodrio u licu, da mu se krv bila sasušila i da je počeo da se koči.

“Tijela su bila nabacana jedno preko drugog. Sudija je predveče vraćen u Zalazje gdje je sahranjen sa ostalim mrtvim Srbima”, naveo je svjedok “O1”.

On je rekao da je učestvovao i u akciji u Lolićima kod Kravice 1992. godine, te da je čuo da je uhapšen policajac iz LJubovije Milutin Milošević, kojeg je prije rata dobro znao.

“Ispitivao ga je Bećir Mekanić, a ja sam se povukao da od mene ne bi nešto tražio. Bio sam uvjeren da mu se ništa neće desiti. Dok je ispitivan neko je rekao `eto komandanta, sad će on sve da riješi`. Bećir je pobjegao jer nije bio dobar sa Orićem i ostavio Miloševića vezanog za drvo”, ispričao je svjedok.

On je dodao je da je Orić prepoznao Miloševića, odvezao i obratio mu se sa “gdje si kolega, šta ima”, a onda počeo ispitivati.

“Ispitivanje je trajalo više od sat vremena, Orić je bio iznerviran i udarao ga je rukama, nogama, čime je stigao. Čuo sam kako ječi. Pucao je u njega iz automatske puške i ne mogu da garantujem da je bio mrtav. Vidio sam da ga je jednim rafalom `potvrdio` Mrčo, optuženi Sabahudin Muhić, kojeg sam znao od ranije”, izjavio je svjedok.

On je rekao da je Milošević ukopan na livadi pored potočića u blizini kuće Asima Mehića, te da je grobnica u kojoj je ukopan posuta krečom.

Svjedok je naveo da je Orića upoznao u Srebrenici kada je, kako je ispričao, došao iz Sarajeva da ih zaštiti od “šešeljevaca” i “arkanovaca”. Viđali su se po gradu i “zajedno išli u akcije”.

On je dodao da ga je cijenio i poštovao jer je “stao u odbranu naroda Srebrenice i okolnih mjesta”, ali da mu je krivo šta su uradili Srbima 1992. i 1993, što im se “obilo o glavu 1995. godine”.

“Najgore je što je otišao iz Srebrenice i ostavio narod nekim drugim ljudima”, rekao je svjedok “O1”.

Ovaj svjedok je govorio i o akciji na selo Kunjerac s ciljem zauzimanja bazena za vodu, u koji je trebalo da sipaju otrov. “O1” je rekao da je u Kunjercu vidio Orića kako sjedi na nekim drvima, a dva metra od njega bilo je pet, šest zarobljenih Srba.

“Prepoznao sam fotografa Mitra Savića zvanog Mačak, koji je bio dobar Mrčin drug. Kada sam ga vidio došlo mi je da plačem, bio je uplašen, a nisam smio da mu pomognem. Mrčo je s njim nešto pričao, a kada je došao Orić, uz dreku i viku počeo je da ga ispituje. Počeo je da ga udara, a onda je izvadio kolt i pucao mu u prsa i glavu. Ubijen je još jedan Srbin, ali ne znam ko je”, dodao je svjedok.

On je rekao da je kasnije prišao, vidio da je Savić mrtav i uzeo njegov šljem koji je bio izrešetan.

“Garantujem da Mitar Savić nikada nikome nije nanio zlo bez obzira što je bio četnik”, izjavio je zaštićeni svjedok, koji je u sudnici prepoznao optužene Orića i Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O1”.

Sutra će, unakrsnim ispitivanjem odbrane, suđenje biti nastavljeno u 9.00 časova.