Član garde Alije Izetbegovića, poznate kao “Biseri”, Mehmedagić je bio i Alijin omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva, a kada nije bio na službi — ubijao je iz snajpera, navodi neimenovani svjedok za “Večernje novosti”.

Mehmedagića, svog nekadašnjeg saborca, opisuje kao “ubicu bez milosti” od maja 1992. do juna 1994, koji je “sijao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab voleo je da se hvali kako je bio uspješan u ubijanju”.

Prema riječima 60-godišnjeg svjedoka iz Višegrada,”broj jedan” Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani “Јedinic” – sada ambasador BiH u Јordanu — dok je Mehmedagić bio “čovjek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo.

KV-568 je i sam službovao u jedinici “Biseri”, prateći muslimanskog lidera u Sarajevu.

“Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sjedi u kasarni kada je bio slobodan od službe. Slobodno vrijeme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji takođe bisera Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima”, tvrdi KV-568.

O jedinici “Biseri” se u javnosti gotovo ništa nije znalo do 2014, kada se na procesu Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svjedok odbrane, koji je donekle poremetio hašku priču o “zlim Srbima koji su terorisali Sarajlije”, navodi beogradski list.

Čovek iz Višegrada navodi da je do juna 1994, dok je bio u službi, iz dijela grada pod Alijinom kontrolom stalno delovalo 30 snajperista, pri čemu je snajpersko gnezdo bilo i u vojnoj bolnici, gdej su, kaže, svi spratovi iznad četvrtog bili zatvoreni, a na vrhu se nalazio — ubica, preneo je Tanjug.

“Odatle se pucalo po Grbavici i Јevrejskom groblju. Sjećam se da je novinar Bi-Bi-Si-ja jedini imao dozvolu da snima sa vrha bolnice, jer kada bi naši pripucali, Srbi bi uzvraćali. Sa krova bolnice su nastajali ‘potrebni snimci’ za svjetsku javnost ‘o srpskom maltretiranju Sarajlija'”,priča KV-568.

Ovaj svjedok se, inače, u javnosti pojavljivao samo na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Hagu, s tim da njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom vijeću, navodi se u tekstu.

“Biseri” su raspušteni juna 1994, kada je Alija Izetbegović lično naredio da “bogovi rata” napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživeo u pet opština Sarajeva pod Alijom kontrolom.