Iako nije poznato koje su bile teme sastanka koji je danas organizovan u zgradi Predsedništva, susret ruskog ambasadora i predsednika Srbije dolazi nakon glasanja Srbije u UN protiv predloga Rusije da se tajno glasa u Skupštini UN o aneksiji četiri ukrajinska regiona i otvorenih kritika koje je šef srpske države uputio zvaničnoj Moskvi.

Predsednik Srbije je, govoreći o sankcijama, rekao da naša država nikome ništa ne duguje.

„Mi nikome ništa ne dugujemo. Do kad ćemo zadržati ovu poziciju? Dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da uništi našu poziciju takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost“, rekao je on.

Zanimljiv detalj uočen je na današnjem sastanku Vučića i Bocan-Harčenka, imajući u vidu da je posle dužeg vremena jedna pored druge se našle zastave Evropske unije i Rusije.

Podsetimo, Vučić je u subotu rekao da Rusiji nije trebao ni dan da uvede sankcije našoj zemlji dok smo mi, za razliku od njih, izdržali 230 dana.

„Mi ćemo se ponašati u skladu sa interesima Republike Srbije i verujte da nikome nismo dužni ništa. Oni kojima mi nismo uveli sankcije 230 dana su nama uveli posle tri dana, a da ih niko nije pritiskao. Mi ovo ne radimo što imamo samo korist zbog cene gasa ili zbog toga što će nas podržati u Savetu bezbednosti UN, što je takođe legitiman pristup. Ovo radimo zbog poštovanja Međunarodnog javnog prava i poštovanja sebe. Mi nikome ništa ne dugujemo. Mi znamo šta su sankcije nama radile i sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo. Do kada ćemo je zadržati? Dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da uništi našu poziciju takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost. U ovom trenutku nemamo konseznus oko toga iako postoji ideja“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On je potom dodao da je „nešto oprezniji“ prema promeni politike, ali nije isključio mogućnost da Vlada Srbije, kad bude formirana, donese drugačiju odluku.

„Možda će buduća vlada da donese neku drugačiju odluku, ali do sada takvih odnosa nismo imali. Neću bežati od toga da vam saopštim da smo promenili neku odluku ako vidimo da prosto ne možemo dalje i više. U ovom trenutku, mislim da ne ugrožavamo svoje vitalne i nacionalne interese što štitimo našu poziciju”, rekao je on.

Vučić se zahvalio Vladimiru Putinu na tome što je, kako kaže, sprečio da Srbija bude genocidna država u Savetu bezbednosti UN.

„A oko sankcija – dan im nije trebao da ih uvedu, iako ih niko nije pritiskao. To su dobrovoljno uradili. Šta da radite… Izvinjavam se što činjenicama volim da gledamo u oči“, rekao je on.