Foto: Demostat

“Prva nacija – zapadna koja je bila ozbiljno ugrožena od islamskog fanatizma bio je srpski narod i u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji. Mi smo vodili borbu i pokazalo se do današnjeg dana ne samo za svoj opstanak nego za odbranu evropske civilizacije i modernih demokratskih vrednosti”, rekao je Anđelković za Srnu.
On je naveo da to nije rat između hrišćanstva i islama već “rat između onih koji su za toleranciju i za prava svih da budu šta god hoće i onih koji nameću novi totalitarizam – islamistički totalitarizam” i naglasio, da sada svima postaje jasno kolika je opasnost od toga.
“Ovo što smo imali u Beču nije više običan teroristički napad. Ovo je bila klasična kopnena akcija, jedna vrsta agresije islamističkih snaga, ekstremističkih na Austriju”, rekao je Anđelković.
On je upozorio da se ono što se desilo u Beču može desiti u svakom gradu Evrope.
“To bi trebalo evropski centri moći konačno da navedu da se ozbiljnije bave borbom protiv tog zla, ali da malo iz drugog ugla sagladaju prošlost koja se dešavala kod nas jer ono što se dešavalo nama zapravo je ono što se njima sada dešava”, naglasio je Anđelković.
On smatra da je prostor Srpske i Srbije takođe u opasnosti, jer “stara mržnja nema zaborava i islamski radikalizam uvek može da eksplodira”.
“Ali mislim da Srbija, a još više Republika Srpska, vrlo budno prati ova dešavanja i sada se pokazuje koliko je racionalan pristup /srpskog člana Predsjedništva BiH / Milorada Dodika bio jačanju i Republike Srpske i njenih bezbjednosnih struktura, ali i podizanje pažnje javnosti na opasnost koja se primiče”, rekao je Anđelković.
On je naveo da su Dodika zbog takvog pristupa mnogi napadali tvrdeći da “priča prazne priče”, a da se sada vidi da je to vitalni interes Republike Srpske i da se samo tako ona može zaštititi.
Anđelković je kao poseban problem za Srpsku i Srbiju istakao prisustvo migranata čije ponašanje postaje sve agresivnije, kriminalnije i bahatije.
“Ne treba zaboraviti, da postoji nešto gore. Među njima postoji određeni procenat ubačenih pripadnika terorističkih organizacija koji samo čekaju momenat kada će se aktivirati i u tom pogledu mnogo je važno da Srpska i Srbija zauzmu čvrst stav, jer slobodno kretanje migranata znači generisanje opasnosti da se u svakom od naših gradova desi ozbiljan teroristički napad”, zaključio je Anđelković.
U sinoćnjem napadu islamskog fanatika u Beču poginulo je četvoro civila, dva muškarca i dvije žene, a ranjeno je još 17 ljudi, od kojih je sedmoro u životnoj opasnosti.
Pripadnici snaga reda ubili su jednog napadača, a policija je navela da je on bio simpatizer ekstremističke grupe “Islamska država”.
Urednik nedjeljnika “Falter” Florijan Klenk rekao je da je napadač Kurtin S. rođen u Beču i da ima “albanske korijene”, a da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime