Foto: Kremlin.ru

„U ovom trenutku je uočeno sprovođenje aktivne faze antiruske kampanje koju organizuju zapadne specijalne službe sa ciljem da diskredituju lica iz najbližeg okruženja predsednika Rusije, kao i rukovodstvo Ministarstva odbrane. U okviru sada već otvorenih provokacionih dejstava stručnjaci američkih i britanskih specijalnih službi fabrikuju lažne informacije o ruskom rukovodstvu“, kazao je izvor.

Prema njegovim rečima, u opštim crtama, kampanja ponavlja scenario takozvanog„Panamagejta“ (objavljivanje dosijea o ofšor računima u zapadnim medijima 2015. godine): veštački se formiraju informacije koje odgovaraju Zapadu, a koje se u medijski prostor unose preko nekomercijalnih organizacija koje finansira Stejt department SAD.

Kako je naveo izvor, među njima su „Projekat za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala“ i „Međunarodni konzorcijum za novinarska istraživanja“.

Izvor je dodao da te lažne vesti potom dospevaju u medije, među kojima su i oni koje finansiraju uticajni Amerikanci. U ovom slučaju reč je o brojnim fondovima Džordža Soroša i Vilijama Braudera, naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, u novoj etapi antiruske kampanje angažovani su mediji koje otvoreno finansiraju američke vlasti, kao što je na primer „Slobodna Evropa“.

„Kao i u slučaju s ’Panamskim dosijeom‘, bez obzira na to što su optužbe bile glupe, Bela kuća je te informacije predvidivo iskoristila kao povod za nove sankcione mere. Takva dejstva predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje stvari Ruske Federacije sa ciljem da se destabilizuje situacija u zemlji, da se oslabi ekonomski potencijal Rusije i da se formiraju poluge za politički uticaj na njeno rukovodstvo“, ocenio je izvor.