Foto: Twitter

U utorak je u Bordou zabeležena temperatura od 41,2 stepena. Tako je u tom gradu oboren rekord iz 2003. godine kada je živa u toplomeru bila na 40,7 stepeni.

Meteorolozi predviđaju rekordne temperature u Evropi cele nedelje, a najtoplije će biti u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji.

U belgijskom gradu Klajne Brogel, u provinciji Limburgu, izmereno je 39,9 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura izmerena u tom gradu od 1833. godine. U južnom holandskom gradu Ajndhovenu izmereno je 39,3 stepena, čime je oboren 75-godišnji nacionalni rekord u najvišoj izmerenoj temperaturi.

Francuske vlasti navode da je od posledica poslednjeg toplotnog talasa preminulo pet osoba.

Prema prognozama, u Parizu se sutra očekuje oko 42 stepena Celizijusa, dok je najviša temperatura u francuskoj prestonici izmerena leta 1947. godine kada je živa u termometru dostigla 40,4 stepena Celzijusa. Taj grad je zadesila najveća suša za poslednjih 150 godina.

​Očekuje se da temperatura u Velikoj Britaniji bude iznad 35 stepeni, što bi takođe moglo da obori neke rekorde.

Temperaturni rekordi u junu oboreni su i u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Andori, Luksemburgu, Poljskoj i Nemačkoj, preneo je Tanjug.

Prema podacima s kraja 19. veka, prosečna temperatura na globalnom nivou porasla je za jedan stepen Celzijusa posle dolaska industrijalizacije. Klimatološki institut u nemačkom Potsdamu navodi da je svih pet najtoplijih leta od 1500. godine zabeleženo u 21. veku.