On je rekao da Zapad prestaje da bude jedino mjesto gdje se “kreće svjetski rad” i da je to sila u opadanju.

“Uspostavljanje novih odnosa nas usmerava da se okrećemo Istoku. Pošto smo mi istočno društvo u osnovu, deo smo vizantijskog komonvelta, nama ne bi trebalo da predstavlja veliki problem da uspostavimo što bolje i što dublje veze sa Istokom i uspostavimo što smislenije putovanje na Istok”, smatra Reljić.

On je u izjavi Srni uoči skupa u Beogradu “Srpska i Srbija u promijenjenim geopolitičkim prilikama”, rekao da to nije prekid sa Zapadom, nego samo drugi pravac kojim se mora ići.

Reljić je ocijenio da su Srbi čekali četvrt vijeka da uđu u EU, ali da im je odatle poručeno da “džabe čekaju”.

“Sada je završena ta faza i oni su javili da džaba čekamo. Neće biti samo Srbi svesni da nema ulaska u EU, nego i svi ostali /na Balkanu/, tako da ulazimo u jedno stanje u kojem će svima biti jasno da balkanske probleme treba da preuzmemo mi sami između sebe da rešavamo”, istakao je Reljić.

On je naveo da je tačno da Srbija trpi pritiske, ali da su to više tehničke stvari, jer ne postoji više ozbiljna posvećenost Zapada Balkanu.

“Zapad više nema nikakvu politiku. Postoji samo najjednostavnije rešenje – dajte Kosovo”, rekao je Reljić.

On je naveo da Srbija, srećom, ne predstavlja više fokus politike velikih sila, nego samo u slučaju kada se dođe do Kosova.

“Moraćemo da se okrenemo sami sebi, iako su naše političke elite navikle da odlaze na vlast kada ih podržavaju spolja oni koji će moći njima da upravljaju”, rekao je Reljić.

Skup se održava u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Beograda.