U naredbi o obustavljanju istrage koju je objavilo Okružno javno tužilaštvo navedeno je da je svjedok Golubović izjavu datu policijskim inspektorima uz, kako kažu, određene kontradiktornosti, potvrdio i prilikom saslušanja u tužilaštvu.

Golubović je u izjavi datoj inspektorima rekao da je sa ubijenim Koprenom direktno učestovao u krađama ovaca na imanju Diljevića, uključujući i noć kada se dogodilo ubistvo.

U izjavi koja je u posjedu Srne, svjedok je naveo da je vidio kada su Diljevići uhvatili Koprenu koji je krenuo da krade njihovu jagnjad i da je Boško Diljević u ruci držao pištolj, te da je nakon međusobnog guranja i udaranja čuo pucanj.

Svjedok LJubiša Diljević, čija je izjava takođe u posjedu Srne, rekao je da je kobne noći na imanju Diljevića čuo viku i galamu više lica i jedan pucanj, a sljedeću noć primjetio je braću Diljević kako su konjima vukli njemu nepoznat teret u pravcu jame gdje je pronađena kost za koju je vještačenjem sa velikom vjerovatnoćom utvrđeno da je dio tijela Koprene.

“Izjave svjedoka LJubiše Diljevića i Željka Golubovića se podudaraju u smislu njihove percepcije postupanja braće Diljević prema Kopreni”, kažu u MUP-u.

Treći svjedok Radosav Sladojević, čija je izjava u posjedu Srne, naveo je da mu se Koprena nekoliko časova prije nego što je ubijen povjerio da namjerava otići u krađu ovaca na imanju Diljevića.

U naredbi o obustavljanju istrage navedeno je da je tužilac zbog kontradiktornosti u izjavi poslije nepunu godinu ponovo saslušao svjedoka Golubovića, koji odbacuje sve što je rekao inspektorima i prilikom prethodnog saslušanja u tužilaštvu.

U MUP-u Srpske ističu da promjena iskaza svjedoka nije iznenađenje jer ga je postupajući tužilac Tatjana Ninković, odmah nakon što je policija podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv braće Diljevića, pozvala telefonom i obavila upozoravajući razgovor sa njim.

“Rekla mu je da će morati dati izjavu pred osumnjičenim i da će ih morati prepoznati. To nije praksa tužioca, a osim toga pitanje je i zašto je svjedoka vodila na poligrafsko ispitivanje u MUP Kantona Sarajevo. To ima elemente zastrašivanja. Tek poslije telfonskog poziva Ninkovićeva je ponovo saslušala tog svjedoka. Zanimljivo je i da je ovaj svjedok saslušan u tužilaštvu 28. juna 2018. godine, a tužilac je šest dana ranije donio odluku da osumnjičeni budu pušteni na slobodu”, navode u MUP-u Srpske.

U MUP-u Srpske dodaju da se zbog neprofesionalnog postupanja prema svjedoku Goluboviću postavlja pitanje osnova sumnje da je Ninkovićeva počinila krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca zbog čega su pritužbu na njen rad dostavili Visokom sudskom i tužilaškom savjetu BiH, glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkom javnom tužilaštvu.

Okružno javno tužilaštvo je nedugo zatim pokrenulo istragu protiv dvojice inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske.

“Ninkovićeva je svoje neprofesionalno postupanje u navedenom krivičnom predmetu pokušala amnestirati tako što je iz samo njoj poznatih razloga obustavila istragu protiv braće Diljević. Obustavu te istrage u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pokušavaju opravdati pokretanjem istrage protiv policisjkih službenika za krivično djelo iznuđivanje iskaza od svjedoka Golubovića i osumnjičenih Diljevića”, istakli su u MUP-u.

Uprava za orgvanizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Diljevića zbog sumnje da su 7. jula 2014. godine u banjalučkom naselju Bukvalek ubili Koprenu.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u ponedjeljak, 10. juna, obustavilo istragu protiv Diljevića jer, kako tvrde, nema dovoljno dokaza da su počinili pomenuto krivično djelo.