Foto: BETA

“Takav sporazum je od centralnog značaja za put Srbije i Kosova u Evropu. Saglasni su da takav sporazum mora biti kako sveobuhvatan, tako i politički održiv i doprinositi stabilnosti u regionu”, navodi se u zaključcima objavljenim na sajtu vlade.

Na samitu, na kojem su se juče u Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona okupili lideri zapadnobalkanske šestorke, premijeri Hrvatske i Slovenije i visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, učesnici su “podsetili na zajedničku evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana” i “pohvalili uspešan dogovor Grčke i Severne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primer uspešnog rešavanja konflikata”.

“Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma”, navedeno je u zaključcima.

Učesnici sastanka su “istakli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da prate mere jačanja poverenja, a pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone u skladu sa Deklaracijom samita iz Sofije 2018. i zaključcima predsedništva samita Zapadnog Balkana iz Londona, 2018. godine”, piše u dokumentu.

Učesnici su, kako se navodi, potvrdili opredeljenje da saradjuju u okvirima Berlinskog procesa, čiji su ključni elementi “povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbednosna saradnja, razmena madih, i pomirenje”, a potvrdili su podršku Regionalnom birou za saradnju mladih (RYCO).

“Saglasili su se da će unaprediti saradnju kako bi suzbili radikalizaciju i terorizam, nedozvoljenu trgovinu ručnim i lakim naoružanjem i ilegalne migracije”, piše u zaključcima.

“Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući i centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i jačanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija”, navodi se u zaključcima.

Na berlinskom samitu postignuta je i “saglasnost da su održive reforme od vitalnog značaja za evropsku prespektivu regiona i jačanje otpornosti društava na unutašnje i spoljne izazove našeg vremena. Potvrdili su privrženost stabilnosti regiona. U tom kontekstu učesnici su pozdravili nameru Hrvatske da tokom svog predsedavanja Savetom EU 2020. godine organizuje samit EU-Zapadni Balkan”, piše u zaključcima sa samita.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su juče u Berlinu sastanak sa premijerima Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije. Na sastanku su bili i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.