Lavrov je rekao danas u Banjaluci da će ovaj hram postati jedan od osnovnih dijelova buduće saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Šef ruske diplomatije zahvalio je i Ruskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rukovodstvu Nižnjenovgorodske oblasti, Imperatorskom pravoslavnom palestinskom društvu, Arhitektonskom institutu i mnogim drugim.

“Znamo da srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora, koji je podržao Srbe u trenutku kada su dospjeli licem u lice sa jako opasnim i moćnim neprijateljem”, rekao je Lavrov prilikom posjete temeljima budućeg rusko-srpskog hrama.

On je dodao da su u teškim godinama Prvog svjetskog rata Rusi i Srbi bili braća po oružju.

Lavrov je istakao da je mnogo Srba koji su živjeli na terotoriji okupirane BiH bilo nasilno regrutovano u redove austrougraske vojske, da bi nakon toga dobrovoljno prešli na rusku stranu, pripojili se dobrovoljnom slovenskom društvu za oslobođenje i zajedno se borili protiv neprijatelja.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da su baš srpski veterani Prvog svjetskog rata prije nekog vremena pokrenuli inicijativu za izgradnju hrama u znak sjećanja na posljednjeg ruskog imperatora Nikolaja Drugog Romanova.

“Posljednjih 100 godina na našim narodima bilo je jako puno iskušenja, ali ona nisu potisnula ni u Rusima, ni u Srbima duboko poštovanje prema našoj zajedničkoj istoriji. Nisu izbrisali iz pamćenja sve što smo pamtili o nesebičnosti, junaštvu, ljubavi prema otadžbini koju su imali naši preci”, istakao je Lavrov.

On je naglasio da je današnja ceremonija veliki doprinos daljem jačanju duhovnih, kulturnih veza i jedinstva, koje spaja ruski i srpski narod, te iskrenog prijateljstva i ljubavi jednih prema drugima.

“Htio bih da posebno pozdravim i iskažem najtoplije osjećanje prema svim stanovnicima Republike Srpske i Banjaluke koji su danas došli na ovaj događaj”, rekao je Lavrov.

Lavrov je zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i NJegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom ovom prilikom otkrio ploču koja će biti postavljena na zidu rusko-srpskog hrama kada bude izgrađen.

Na ploči je isklesano: “Iskreno prijateljstvo i bratska ljubav srpskog i ruskog naroda sazdani su u ovom veličanstvenom hramu posvećenom svetoj carskoj porodici Romanovih. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov”.