– Film je za buduću publiku, da se ne zaboravi udarac koji je bio toliko jak da se nikad ne zaboravi krik protiv zla – rekao je Zafranović.

On je istakao da svijet mora da se upozna sa državnim zlom NDH-a u Drugom svjetskom ratu koje je preko rasnih zakona ozakonilo zločin i masovna ubistva.

– Sve što ja radim, radim da se nikad ne zaboravi ovaj zločin i da najšira publika na svijetu vidi strašnu tragediju… Svijet mora da se upozna sa zlom NDH-a – rekao je Zafranović u Јutarnjem programu RTRS-a.

On je naglasio je većina počinilaca strašnih, ljudskom umu nepojmljivih zločina i počinilaca zla, trebalo da bude u ludnici.

Zafranović je rekao da je Hrvatska odbila da učestvuje u snimanju filma, navodeći da je ovo bio posljednji voz za hrvatsku državu da, kako kaže, skine ustašku košulju sa sebe, prizna šta se desilo u Јasenovcu i pridruži se civilizovanim narodima u Evropi jer je nemoguće da je još uvijek, 70, 80 godina poslije, pozdrav “Za dom spremni” nekažnjiv, a pod njim su ubijene hiljade ljudi.

U tom svjetlu je, dodao je, i napisao pismo hrvatskom premijeru.

Zafranović je rekao da je radni naziv filma bio “Djeca Kozare”, a da se sada zove “Zlatni rez 42”, izrazivši nadu da će film biti snimljen i spreman do početka Kanskog festivala.

Zafranović, nekadašnji student prestižne Praške filmske škole, godinama se bavi analizom zla u vrijeme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije” i “Večernja zvona”, kao i filmu “Krv i pepeo Јasenovca” ili dokumentarcu “Zalazak stoljeća – Testament L.Z.”.