„Tužan dan osvanuo je za Makedoniju. Naše informacije su zasnovane na saznanjima medija… Velika tragedija… Prema informacija, nema naznaka da ima nastradalih državljana Srbije. Makedonija je u šoku… „, istakla je Jovanovi za TV Prva.

Autobus Bugarska
Autobus Bugarska; Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Paralelno s tim, premijer Severne Makedonije kazao je za MIA da je u autobusu ipak bilo i srpskih državljana.

„U kontaktu sam s premijerom Stefanom Janevom koji je već posetio narod. Imao sam priliku da razgovaram s jednim od preživelih. On je objasnio da su spavali u autobusu kad se začula jaka eksplozija. Uspeli su da razbiju jedan prozor i spasu nekoliko ljudi. Nažalost, ostali nisu uspeli. To je strašna tragedija jer su većina njih deca – 12 dece je mlađe od 18 godina, a ostali su mladi ljudi oko 20-30 godina. Većina njih su naši državljani, ali ih ima i iz Srbije“, rekao je Zaev za MIA.

Podsećanja radi, od 46 žrtava, većinom su to turisti iz Severne Makedonije, a za sada nije poznato šta je tačan uzrok nesreće – neki mediji navode da je u pitanju greška vozača, dok drugi smatraju da je u pitanju tehnički neispravno vozilo.

Autobus Bugarska
Autobus Bugarska; Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se nesreća dogodila na auto-putu Struma, oko dva sata posle ponoć.

Zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nikolaj Nikolov izjavio je za nacionalnu televiziju da je sedam osoba sa opekotinama prebačeno kolima hitne pomoći u bolnicu „Pirogov“ u Sofiji. Najmlađi pacijent ima 15 godina. Kako javlja severnomakedonska novinska agencija MIA, u nesreći su poginuli i blizanci.