On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom istakao da dostavljanje odgovora na pitanja iz Upitnika dodatno približava BiH Evropskoj uniji, a da je članstvo u EU nešđo oko čega postoji konsenzus svih u BiH.

Dodik je napomenuo da specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, zbog čega se ponovo pokazuje važnost uspostavljenog mehanizma koordinacije, kroz koji se došlo i do odgovara na pitanja iz Uptinika.

On je dodao da postoje i neka pitanja na koja nije odgovoreno, ali da će u BiH biti nastavljen rad i na tim temama.

Dodik je podsjetio da je BiH i pred izazovom da konačno formira vlast nakon izbora održanig u oktobru prošle godine, izrazivši uvjerenje da će to biti učinjeno u ovom mjesecu.

“Očekivanja i EU su na tom planu veoma jasna”, istakao je Dodik.

Dodik se prethodno sastao sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.