Patrijarh Irinej je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Patrijaršiji SPC u Beogradu rekao da ga raduje što se Republika Srpska održava pored mnogih iskušenja i nevolja, zahvaljujući mudrosti ljudi koji vode Republike Srpske odolijevaju svim iskušenjima i naglasio da se nada da će tako biti i u budućnosti.

– Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će posle biti dostojnih naslednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska neodvojiva od “srpskog centra” i izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom svijeta.

Napominjući da odnos SPC i Republike Srpske predstavlja odnos “jednog doma i istih stanovnika u tom domu”, patrijarh Irinej je naglasio da mu je drago što je danas mogao da pozdravi Dodika kao prvu ličnost Republike Srpske, koji je to “bio, jeste i ostaje”.

– Mi smo ujedinjeni i ona sila i snaga koja nas održava u tom jedinstvu i zajednici jeste Crkva. To se pokazalo i sada u slučaju Crne Gore. Mi smo mislili da je tamo Crkva gotovo na nekom izdisaju, ali se pokazalo da je Crkva bila prigušena i živela u dubini duše srpskog naroda u Crnoj Gori i to će pobediti – poručio je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je poželjela svim stanovnicima Republike Srpske radosne i svete dane Hristovog rođenja i poručio da je to praznik koji Srbe ujedinjuje u jednoj istoj crkvi, istim običajima i istim životom hrišćanskim i narodnim.