kovacevic

Na pitanje Srne da prokomentariše Komšićevu izjavu da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik protiv NATO-a zbog Rusije, a ne zbog naroda Republike Srpske, te da je to “stav Dodika i nekolicine ljudi oko njega”, Kovačević je dodao da bi Komšić morao da zna da Milorad Dodik i SNSD zastupaju interese srpskog naroda u BiH i građana Republike Srpske.

“NATO savez je Srbe zločinački bombardovao dva puta i zato je u potpunosti razumljivo da ne želimo da postanemo dio tog vojnog saveza. To je iskazano u svakom istaživanju javnog mnjenja u Srpskoj i Srbiji i to je stav Srpske i srpskog naroda”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je to i stav strukture SNSD-a, ali i Narodne skupština u kojoj je usvojena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti.

“To je nešto od čega ne planiramo da odustanemo i što nas obavezuje. Ovdje nije riječ o Rusiji, niti bilo kom drugom savezu, jer smo rekli da želimo biti vojno neutralni. Želimo da sarađujemo sa svima na dobrobit građana Srpske”, kaže Kovačević.

On je podsjetio da Srpska nikada neće dati saglasnost da na rijeci Drini bude vojna granica bilo kog vojnog saveza i Srbije.

“Dok Srbija nije član NATO, neće biti ni Republika Srpska. Srpska je spremna da sarađuje sa NATO, ali nikada neće dati saglasnost da se ide u članstvo u ovom savezu”, dodao je Kovačević.

On je ponovio da vlast na nivou BiH mora biti formirana na osnovu izbornih rezultata, a da će ucjene BiH činiti sve slabijom i voditi ka njenom nestanku.