Bevanda naglašava da i vlast u parlamentu praktično u velikom broju pitanja nije imala potrebnu većinu, pa su se stranke različito ponašale u zavisnosti od slučaja i nije se znalo ko je vlast, a ko opozicija.

“Nenormalno je da su odluke čak prolazile na Savjetu ministara, a da kasnije nisu imale podršku u parlamentu”, rekao je Bevanda za “Večernji list”, izdanje za BiH, dodajući da je vlast, blago rečeno, funkcionisala čudno.

Prema njegovim riječima, u svemu se moglo učiniti mnogo više, a najviše na evropskom putu BiH, dok mehanizam koordinacije funkcioniše tek djelimično, a ne onako kako bi trebalo.

“Umjesto da se bavimo time kako ćemo iskoristiti unutrašnje potencijale i dobiti podršku od susjeda da krenemo brže, svjedoci ste da imate unisone istupe bošnjačkih stranaka čiji je cilj zaustaviti procese i pokušati ugroziti prava Hrvata”, istakao je Bevanda.

On kaže da je trenutno najvažniji politički cilj izmjena Izbornog zakona BiH.

Govoreći o odlasku mladih iz BiH, Bevanda ističe da je to nešto najgore što se događa i da se zbog toga treba riješiti političkih zabluda o dominacijama, te svu energiju usmjeriti prema ekonomiji.